BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Receptariusz dla kotów "nerkowych"
Autor Wiadomość
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 997
Wysłany: 2020-01-15, 17:05   

MahouTsukai,
mieszanka ma bardzo ładne parametry:
białko 4,86 g /kg kota/dzień
tłuszcz 2,1 g /kg kota/dzień (tu na przyszłość trochę podnieś, bo kot może się nie najadać - niska kaloryczność mieszanki)
fosfor: 50 mg/kg kota/dzień

Możesz karmić :-)

Co do zmian na przyszłość, które mogę zasugerować:
- zamiast tłuszczu w czystej postaci (masło, smalec itp) lepiej dodać kawałek tłustego mięsa - jak łata wołowa czy udziec z kurczaka/kaczki, czyli mięso z przynależnym mu tłuszczem,
- Fifi ma bardzo ładne wyniki, w życiu bym nie przypuszczała, że jest jakiś problem z nerkami u niej. Jeśli lubi jajka, to mimo zawartości fosforu, żółtko jest bardzo cennym składnikiem mieszanek, warto dodawać.
- dołóż albo do mieszanki, albo suplementuj oddzielnie olejem Omega 3. Jeśli dodasz do mieszanki ok 15 ml, tłustość mieszanki osiągnie 2,45g i to bardzo dobry wynik. Kwasy Omega 3 są super dla nerek i nie tylko dla nich.
- olej z dzikiego łososia jest suplementem wid D. Nie dodajesz go, jeśli już masz tran w mieszance. Do stosowania zamiennie.
- w mieszance jest mało soli - zakładam, że to celowy zabieg z Twojej strony, bo w karmach renal też często sól jest ograniczona. Jeśli nie, w miarę możliwości sprawdź, czy to nie będzie za duży przeskok dla stosunku Potas: Sód, który u Ciebie wynosi 2,20, natomiast zalecane wartości to 1,35 do 1,8 dla kotów zdrowych, a dla nerkowców max 2,01. Gwałtowne skoki w ilościach soli są niezalecane dla nerek.
- w mieszance staraj się nie schodzić z zawartością tłuszczu poniżej 2,3 g/kg kota/dzień. W przypadku niedoboru tłuszczu, który kot przekształca na cele energetyczne, zacznie spalać białko. U zdrowego kota nie ma z tym problemu, ale u nerkowca ograniczamy ilość białka, więc staramy się, by zapotrzebowanie energetyczne pokrywać tłuszczem. Optymalna zawartość tłuszczu to 2,5-3,0 g, ale oczywiście dostosowujemy indywidualnie do potrzeb i preferencji kota (obserwacja, czy kot nie je znacznie więcej albo znacznie mniej mieszanki niż wskazuje kalkulator).
 
 
MahouTsukai 

Dołączyła: 09 Wrz 2018
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2020-01-15, 17:42   

Anilina, bardzo Ci dziękuję za pomoc i cenne uwagi, zaraz je przepiszę do mojego "BARFowego" notesu i uwzględnię na przyszłość :kwiatek: Myślę że moja Fifi też jest Ci bardzo wdzięczna)))
 
 
calicja 

Barfuje od: 01.2020
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 05 Sty 2020
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-24, 23:41   

wi_1981 napisał/a:
Wracam z nowym przepisem, tym razem z węglanem wapnia ;-) . Czy mogłabym prosić o sprawdzenie?
Tutaj pierwsza strona a tutaj druga.
Zmieniłam stosunek potas:sód na 1,45 i zgodnie z zaleceniami będę go utrzymywała do kolejnych

Cześć, czy możesz zamieścić tu na forum swoją mieszankę? Niestety linki już wygasły, a mieszanka była określona jako wzorowa,
Ja się dopiero uczę i niestety dużo linków do mieszanek, które są analizowane - wygasa. To znacznie utrudnia naukę. Dziekuję
Alicja
_________________
Calicja, Murka, Mopi i Jacek
 
 
Oliwka35 

Dołączyła: 21 Sty 2020
Posty: 2
Wysłany: 2020-02-09, 22:01   

Witam! Czy dla kota nerkowego można robić mieszanki z e.a.s.y. Barf Plus? Czy nie za bardzo, bo nie ma możliwości dopasowywania do konkretnych wyników badań? Zamówiłam e.a.s.y zanim dowiedziałam się, że kicia ma podwyższone parametry nerkowe i zastanawiam się czy mogę z tego korzystać czy narobię więcej szkody niż pożytku(?)
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiamy serdecznie,
Ola z Bunią
_________________
ALEKSANDRA MIZERA
 
 
bobson 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-10, 06:11   

Hey

Niestety raczej więcej szkody niż pożytku. Najlepiej skorzystać z supli w formie naturalnej.

e.a.s.y. Barf w ogóle nie powinien być spożywany przez koty ( ze względu na to, że wszystko co w nim jest jest w formie syntetycznej), a wersja Plus ma dodatkowo w składzie fosfor z tego co pamiętam, który jest głownym przeciwskazaniem w diecie kotów z PNN
 
 
ach_ta_ati 

Barfuje od: 2,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 27
Dołączyła: 08 Lut 2020
Posty: 3
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-02-12, 19:03   

Cześć :) Bardzo proszę o pomoc w ocenie i uwagi do mojej pierwszej mieszanki nerkowej dla kota. Czara ma 18 lat, ostatnio zdiagnozowano u niej PNN.
Jej wyniki z ostatnich badań:

morfologia:
WBC=5,55 G/L(6-11)-
NEU=3,29 G/l (3-11)
NEU%=59,2% (60-78)-
LYM=1,69G/l (1-4)
LYM%=30,5% (15-38)
MONO= 0,17 G/l (0,04-0,5)
MONO%=3,1% (0,01-4)
EOS= 0,37 G/l (0,04-0,6)
EOS%= 6,7% (0,01-6)+
BASO= 0,03 G/l (0,001-0,1)
BASO%= 0,5% (5-10)
RBC=8,66 T/l (5-10)
HGB=158 g/l (90-150)+
HCT=0,48 l/l (0,3-0,44)+
MCV= 55,4 fl ((40-55)+
MCH= 18,2 pg (13-16)+
MCHC=329 g/l (310-360)
PLT=208 G/l (180-550)

Wyniki badań
albuminy=35,8 g/l (26-46)
ALT(GPT)= 116,2 (1-91) +
AST(GOT)= 70,1 U/l (1-59) +
Białko całkowite=78,2 g/l (57-94)
Bilirubina całkowita=2,36 umol/l (0,01-5,5)
Cholesterol=5,8 mmol/l (1,8-6,5)
GLDH=5,92 (0,01-6)
Glukoza=2,67 mmol (3,05-6,1) -
Kreatynina=235,1 umol/l (1-168) +
Mocznik=19 mmol/l (5-11,3) +
Chlorki=117,5 mmol/l (110-130)
Potas= 4,93 mmol/l (3-4,8)+
Sód= 154,4 mmol/l (145-158)
Wapń=2,66 mmol/l (2,3-3)

AP- fotostaza alkaliczna=62 U/I (1-140)
Fosfor nieorganiczny=1,63 mmol/l (0,8-1,9)
Stosunek albuminy/globuliny=0,844 (0,5-1,1)
Globuliny= 42,4 g/l (10-66)

Mieszanka na 21 dni dla 2.5 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 93 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)

600.0 g Kurczak udo bez kości ze skórą
275.0 g Indyk skrzydło mięso bez skóry
100.0 g Wołowina łata
150.0 g Kurczak serce
150.0 g Kurczak żołądek
1.0 szt Żółtko jajka
33.0 g Wątroba indycza
0.8 g Olej z dzikiego łososia Lunderland
3.4 g Bio Alga Pokusa
3.8 g Drożdże browarnicze Pokusa
19.0 g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
0.7 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
10.0 g Skóra z indyka
10.0 g Olej z łososia SALMOPET
21.0 g ChitoFos
6.0 g Mączka ze skorupek Lilly's Bar
4.3 g Sól himalajska
3.0 g Tauryna
512.0 Woda


Białko 4,8 g na kg mc/ dzień
Tłuszcz 3.24 g na kg mc/ dzień <- trochę za dużo, męcze się męczę i już nie wiem jak by tu sprytnie zejść...
Fosfor 45,26 mg na kg mc/ dzień
Bazowałam na jednym z podstawowych przepisów podanych gdzieś tutaj na forum, ale starałam się trochę go zmodyfikować pod mięso które mogę kupić (nigdy nie widziałam w sklepie UDŹCA z indyka :P )

Dwa z suplementów dodałam swoje - bio algę na jod (miała trochę inne parametry -20 000 ug) i ChitoFos (usuwa mocznik i wiąże fosfor - węglan wapnia - wapń 3000 mg/100g + chitosan) - zalecił go weterynarz. Dozuję jedną miarkę dziennie. Dopełniłam skorupkami. Wapń Czarka ma dość wysoki, więc nie chciałam przegiąć, ale z drugiej strony jest kroplówkowana 2 razy w tygodniu (jeszcze przez 1,5 tygodnia), więc pewnie sporo go wysiusiuje.

Z góry dzięki za pomoc...
 
 
KaiKai 

Barfuje od: 01.10.2017
Udział BARFa: 25-50%
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Kwi 2015
Posty: 309
Skąd: Stegna
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-02-19, 00:39   

bobson, czy mogbys mi podac sklad easy barf ? Tak sie sklada ze pol roku temu wyrzucilem opakowanie easy barf basic 500 g i nawet nie wiedzialem ze "truje" swoje koty. Skad masz takie informacje a jezeli masz to sie podziel konkretami ( sklad jaki znasz?) . Oczywyscie byc moze informacja jest w watku ale ja tych tasiemcow nie zamierzam czytac ,sami te tasiemce tez tworzycie a sprzatajacych na stronie brak! Jezeli masz dokladniejsze informacje na ten temat niz wynika ze strony producenta to podziel sie nia z nami. Bede wdzieczny.

https://www.lillysbar.de/...roducts/01-0001
 
 
bobson 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Wrz 2018
Posty: 389
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-19, 01:47   

hey

pisałem w wątku easy barf w dziale Suplementy & Co
 
 
KaiKai 

Barfuje od: 01.10.2017
Udział BARFa: 25-50%
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Kwi 2015
Posty: 309
Skąd: Stegna
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-02-19, 01:52   

jest jakis problem z przyniesieniem tu tych informacji ? I tak tu jest jeden wielki balagan...wiec nie widze problemu.


edit


zakladam ze znasz dokladny sklad preparatu skoro sie na jego temat wypowiadasz.
Czy moglbys nas oswiecic co do skladu easy barf ?
Moze producent udostepnil Ci tajne informacje . Ja mam zupenie inne informacje co do skladu easy barf basic.
 
 
Deysi 

Barfuje od: 2018.08
Wiek: 44
Dołączyła: 15 Sie 2018
Posty: 20
Wysłany: 2020-06-02, 16:18   

Witam,
Nasz kot wyhchodzący ma PNN. Zostało stwierdzone w grudniu 2019 po badaniach krwi i moczu. Z ostanich wyników sprzed trzech miesiecy jest podwyższona kreatynina 3,27 (norma do 1,8) i mocznik 156 (norma do 82). Z jonogramu fosfor mamy unormowany gdyż renegal został właczony jako wyłapywacz. Poza tym parametry sa dobre.
Bedziemy robić w najblizszym czasie badania gdyz ostatnie sa z ponad trzech miesiecy.
Jako ,ze kot nie chce jesc puszek i poluje gdyz jest kotem wychodzacym chcialabym przejsc na BARF. A to moj przepis.
Mieszanka na 8 dni dla 4,1 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 150 g mieszanki (25 g mięsa na kg wagi kota)
400 gWołowina mielona
250 g Kurczak udo bez kości ze skórą
70 g Kurczak serce
70 g Kurczak żołądek
21 g Wątroba indycza
1,2 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
0,9 g Mączka z alg morskich Lunderland
12,8 g Hemoglobina wołowa suszona
0,9 tab Tokovit E 100 (kapsulka)
10,0 gMasło
6,0 g miarek Mączka ze skorupek Lunderland
8,0g miarek Tauryna
291 g Woda
3 g miarek Sól himalajska
Białka mamy tutaj 54% natomiast tłuszczu 36%
Do tego planowalabym podczas karmienia wlaczyc renegal. Czy cos powinnam zmienic w tym przepisie?
_________________
Deysi
 
 
Deysi 

Barfuje od: 2018.08
Wiek: 44
Dołączyła: 15 Sie 2018
Posty: 20
Wysłany: 2020-06-03, 13:04   

Mieszanka na 12 dni dla 4,1 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 1543 g mieszanki (25 g mięsa na kg wagi kota)
400 Wołowina mielona
250 g Kurczak udo bez kości ze skórą
400 g podudzie indyk ze skóra
60 g Kurczak serce
70 g Kurczak żołądek
28 g Wątroba indycza
1,2 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
1,4 g Mączka z alg morskich Lunderland
12,8 g Hemoglobina wołowa suszona
1,5 tab Tokovit E 100 (kapsulka)
15 g smalec gęsi
1,5 g drożdze browarnicze
9,0 g miarek Mączka ze skorupek Lunderland
8,0g Tauryna
291 g Woda
5 g miarek Sól himalajska
Białka mamy tutaj wychodzi 4,75 na kg/dzień natomiast tłuszczu mamy 3,22 na kg/dzień .
Fosfor 47 mg/kg. Wg kalkulatora stosunek sód/potas 1,36. Nie swieci na czerwono ale ciut za dużo jest
Dodatkowo chcemy stosować wyłapywacz fosforu renegal.
Czy ktos by cos tu zmienił
Czy coś tu zmieniać.
_________________
Deysi
 
 
magda96 

Dołączyła: 02 Cze 2020
Posty: 2
Wysłany: 2020-06-03, 13:47   

Witam wszystkich!
Jestem tu nowa ale bardzo zmobilizowana do ułożenia mieszkanki barfowej. U mojego 12-letniego rudzielca wykryłam pnn w grudniu 2019 i od tego czasu walczymy z kreatynina i mocznikiem. Zaczynalismy o kreatyniny 3,4 teraz wynik podwoilismy. Leczymy sie u doktor Neski od niedawna i mogę ją serdecznie polecić. Wysyłam aktualne wyniki badan pod które układam diete. Chce wspomnieć że aktualnie przyjmuje nefrokrill i renalvet oraz renalgel, dostaje flore balance, co drugi dzien kroplowki i dostal antybiotyk ze względu na wodonercze które u niego wykrylismy w poniedzialek i domniemanie zakażenia bakteryjnego. Dodatkowo dostaje amlodypine na nadcisnienie. Narazie jest to przejsciowa mieszanka, wiem że bardzo energetyczna ale troche zaczał mi schodzić z wagi więc chce to powstrzymać. Dodatkowo nie zgadza sie w niej wit E ze wzgledu na jej zawartosc w nefrokrillu jej nie supelementowalam. Licze na jakies wskazówki i z góry dziękuje.

wyniki badan :
Leukocyty 6,90 G/l 6,0 18,0 ~
Erytrocyty 5,85 T/l 6,5 10,0 L
Hemoglobina 6,30 mmol/l 6,21 9,31 ~
Hematokryt 0,29 l/l 0,30 0,45 L
MCV 49 fl 39 55 ~
MCH 1,07 fmol 0,81 1,05 H
MCHC 21,7 mmol/l 18,6 22,3 ~
RDW 18 % 14 31 ~
Płytki krwi 450 G/l 200 600 ~
MPV 19 fl 14 18 H
Rozmaz manualny:
Kwasochłonne 4 % 2 12 ~
Pałeczkowate 7 % 0 3 H
Segmentowane 49 % 35 75 ~
Limfocyty 40 % 20 55 ~
Obraz krwinek czerwonych:
Anizocytoza Nieznaczna
Oznaczenia biochemiczne
Kreatynina 6,8 mg/dl 1,0 2,0 H
Mocznik 201,0 mg/dl 25 70 H
Wapń 12,3 mg/dl 8,0 11,1 H
Fosfor 6,8 mg/dl 3,0 6,8 ~
Sód 167,0 mmol/l 143,3 156,5 H
Potas 4,07 mmol/l 4,1 5,6 L
T4 34,9 ng/ml 10 30 H


tutaj mieszanka barfowa:
Mieszanka na 3 dni dla 7 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 425 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)
Waga Ilość miarek
500,0 g Wołowina łata
27,0 g Wątroba kacza
12,9 g 1,2 Fortain
80,0 g pomidor gotowany, bez soli
100,0 g marchewka gotowana, bez soli
12,3 g Wapno z alg (Algenkalk Lilly's Bar)
1,0 g 2,0 Tauryna
500,0 g Woda


zdaje sobie sprawe ze białko 4 to w przypadku takiego mocznika troche dużo ale jest to kot wybredny i nie chciałam rezygnować z wołowiny która uwielbia i sie na nią rzuca. Niskie Ca ze wzgledu na parametry krwi oraz staralam sie podniesć potas(może macie pomysł jak go podnieść bez podnoszenia fosforu, sodu lub wapnia)

Jescze raz bardzo dziekuję i serdecznie pozdrawiam. ;-)
 
 
Agnikot 

Barfuje od: 04.2018
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Mar 2018
Posty: 73
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2020-06-05, 13:06   

magda96,
w Twojej mieszance jest ponad dwukrotnie przekroczony wapń, dodałaś znacznie więcej suplementu wapnia niż naliczył kalkulator. Z uwagi na fakt, że w jonogramie macie przekroczony wapń, stosunek Ca:P w mieszance powinnaś ustawić 1:1, a może nawet 0,9:1. Przy takim wapniu kotek nie powinien też dostawać Renalvetu, który jest wapniowym wyłapywaczem fosforu (zawiera węglan wapnia). U nerkowca iloczyn Ca x P nie powinien przekraczać 55 mg/dl, ponieważ prowadzi do dalszych uszkodzeń w nerkach, a u Twojego kotka wynosi już prawie 84 mg/dl.

Dodatkowo suplement wapnia, którego używasz, zawiera bardzo dużo jodu i tym samym, dodając go więcej, masz dużo za dużo jodu w mieszance.

Mieszanka poza tym nie jest dobrze zbilansowana pod względem białka/tłuszczu. Nerkowcom owszem daje się więcej tłuszczu, ale białka powinno być i tak więcej. Może być np w proporcji B:T 1,5 - 1,4 : 1, to i tak jest bardzo tłusto, a u Ciebie jest 0,4 : 1.
Inną kwestią jest też to, czy łata wołowa, której użyłaś ma parametry takie jak w kalkulatorze. Ta kalkulatorowa ma prawie 40g tłuszczu w 100 gramach, natomiast w sklepach często spotyka się znacznie chudszą.
Zwróć uwagę na zakładki w kalku, na dole. Masz tam np "Mięso" i klikając możesz sprawdzić parametry danego mięsa, takie jak zawartość białka, tłuszczu, różnych pierwiastków i witamin. Spróbuj znaleźć takie mięsa, które są bogate w potas i jednocześnie mają mało fosforu, albo mają białko na poziomie 16 -17gram i są jednocześnie niezbyt tłuste. Poćwicz sobie układając przepisy z różnymi mięsami. Warto też dodawać podroby: serca, żołądki, szczególnie kurze, kacze, indycze. Sprawdź sobie ich parametry. Serca obniżają białko w mieszance, z kolei żołądki fosfor.
Przeczytaj sobie od początku cały ten wątek, w który jesteśmy i bardzo polecam też ten https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=3427
 
 
Deysi 

Barfuje od: 2018.08
Wiek: 44
Dołączyła: 15 Sie 2018
Posty: 20
Wysłany: 2020-06-05, 13:42   

Agnikot ,
czy mozesz do naszego przepisu zajrzeć
_________________
Deysi
 
 
Agnikot 

Barfuje od: 04.2018
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Mar 2018
Posty: 73
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2020-06-05, 15:35   

Deysi,

W jakim kalkulatorze robiłaś przepisy ? U mnie wychodzą trochę inne parametry.

Nie znam jonogramu, więc trudno mi coś doradzić. W obu mieszankach masz bardzo wysoki stosunek wapń/fosfor. Może tak być (ale góra 1,6:1 i tego już lepiej nie przekraczać) pod warunkiem, że wapń w jonogramie jest poniżej środka normy. To dobry sposób na wyłapywanie fosforu, lepiej tylko zamiast naturalnego (skorupki) używać syntetycznego węglanu wapnia, ponieważ nie zawiera fosforu.

Stosunek potas/sód masz różny w obu mieszankach (1,45 i 1,35) i tu musiałabyś się zastanowić jaki u Twojego kota ustawić na początek. Powinien być taki jak w aktualnej diecie. Chore nerki nie lubią gwałtownych skoków w podaży soli dlatego wszelkich zmian należy dokonywać powoli, kontrolując jonogram. U nerkowców generalnie dodaje się mniej soli i w ten sposób podwyższa się stosunek K:Na w mieszance nawet do 2,1. Nie jest to oczywiście zasadą, nie każdemu kotu to służy i zawsze należy postępować zgodnie ze wskazaniami jonogramu.

Dodajesz dużo za dużo tauryny i trochę za mało wody.

Od czasu do czasu warto użyć wątróbki kurzej. Ma wprawdzie więcej fosforu i więcej jej trzeba dodać, ale ładnie uzupełni witaminy B7 i B9. Ewentualnie pomyśl o suplementacji wit.B.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne