BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Noże & Co
Autor Wiadomość
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2016-08-24, 14:07   

Ja swój mam chyba z 4 albo 5 lat, kupiłam na allegro z firmy, która przywoziła z zagranicy sprzęt nowy, tylko np. bez opakowania, zalegający w magazynach, starsze modele itp. Wtedy jakoś za 1/3 ceny go kupiłam, nie pamiętam dokładnie, chyba coś koło 30-40 zł. Dokładnie taki: http://archiwum.allegro.p...3133131889.html z przejściówką na nasze gniazdka. Teraz już tego modelu nie ma. Jeśli grubość mrożonki jest 1-2 cm to może i by dał radę.
 
 
yamo12 


Dołączyła: 23 Lip 2017
Posty: 7
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2017-07-29, 13:20   

Czy nożyce są faktycznie niezbędne, sam tasak nie wystarczy? A jeśli niezbędne to może zamiast nich nóż z ostrzem piłowym do piłowania drewna i kości?

A co dobre do ciachania częściowo zmrożonego mięsa? Tasak czy właśnie ten nóż z piłą?

A i co jest dobre do wydłubywania szpiku? Szydełko czy coś innego?
_________________
"Posiadanie jednego kota prowadzi do posiadania następnego." Ernest Hemingway
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5337
Wysłany: 2017-07-30, 19:01   

yamo12 :kwiatek:
Nie ma czegoś takiego jak niezbędne narzędzia... Wszystkie narzędzia pomocne do zrobienia Barfa mogą być. Ja kości nie podaję więc pił nie mam, mam natomiast tasak i nóż ceramiczny, dwa noże masarskie ostre :mrgreen: no i oczywiście maszynki do mielenia i ręczną i elektryczną. Obie maja sitka z dużymi oczkami i szarpak.
Mięsa rozmrażam w lodówce do stanu szybkiej przeróbki czyli rozmrożone na tyle, żeby się dały pokroić i zmielić. Ale częściej kupuję świeże, od razu robię Barfa, porcjuję i do zamrażalnika. Każdy Barfer wypracowuje sobie metodę jaka jemu najbardziej odpowiada :twisted:
 
 
deringer 

Dołączył: 29 Wrz 2020
Posty: 11
Wysłany: 2021-02-11, 23:47   

TASAK
Przejrzałem na grupie posty w temacie, może doradzicie odnośnie co znalazłem poniżej. Wytyczne: 15-20cm ostrze, ciężki, drewniana rączka, 30-80pln. Do kości z kurczaka jak rozumiem powinien być grubszy, niestety nie podają tego parametru.
Im cięższy tym lepszy?
Czy te nonamy mające 1kg to dobry wybór?

15cm/40pln https://allegro.pl/oferta/noz-kuchenny-tasak-do-siekania-krojenia-30-cm-9400764585
ELITEHOFF https://allegro.pl/oferta/tasak-kuchenny-stal-nierdzewna-solidny-31cm-8718207915
ELITEHOFF/BRUNBESTE 17/30pln plastikowa rączka https://allegro.pl/oferta/tasak-noz-stalowy-do-ciecia-miesa-kosci-30cm-nz23-9490849907
BRUNBERG 17,5/40pln https://allegro.pl/oferta/tasak-kuchenny-do-miesa-31cm-noz-stalowy-brunberg-7887743572
Brunbeste 17,5/30pln https://allegro.pl/oferta/noz-tasak-toporek-bb1553-9931900875
KIWI 19/75pln/500g https://allegro.pl/oferta/ciezki-tasak-tajski-solidny-tradycyjny-32cm-kiwi-8300612517
20/45pln/1kg/5mm grubość https://allegro.pl/oferta/tasak-stalowy-do-ciecia-miesa-kosci-warzyw-9550683823?fromVariant=8930973134
20/60pln/1kg/3,5mm grubość https://allegro.pl/oferta/tasak-stalowy-do-ciecia-miesa-kosci-warzyw-8930973134?fromVariant=9550683823
22/40pln https://allegro.pl/oferta/tasak-noz-stalowy-do-ciecia-miesa-kosci-38cm-nz11-9665302650
17,5/75pln używany https://allegro.pl/oferta/tasak-haller-household-chinese-cleaver-40460-10220986432
20/120pln węglowy https://allegro.pl/oferta/shibazi-tasak-z-wysokoweglowej-stali-bw-302-10111595321

Sorry że bez hyperlinków, ale podczas edycji wrzuca mi je na dół posta i musiałbym ręcznie wszystko pisać..
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 322
Wysłany: 2021-02-12, 10:41   

z tych przez Ciebie przedstawionych wybrałbym jedynie jeden z dwóch:
https://allegro.pl/oferta/tasak-stalowy-do-ciecia-miesa-kosci-warzyw-8930973134?fromVariant=9550683823
https://allegro.pl/oferta/tasak-stalowy-do-ciecia-miesa-kosci-warzyw-9550683823?fromVariant=8930973134
Oba chińczyki.

Jeśli stać Cie na nieco więcej pójdź w tym kierunku (stal dobrej jakości gwarantuje trwałość i trzymanie ostrości):
https://allegro.pl/oferta/tasak-gipfel-professional-15-x-7-cm-6711-10045314519
https://allegro.pl/oferta/wmf-tasak-do-miesa-sequence-17cm-9865912924
https://allegro.pl/oferta/wmf-tasak-chinski-spitzenklasse-germany-cromargan-9624905636

Lub z jeszcze wyższej półki
https://allegro.pl/oferta/noz-tasak-masahiro-bwh-chopper-120mm-504g-japonski-9772080318
_________________

Homo Sapiens - brzmi dumnie, a myślenie nie boli

Z uwagi na osobiste wycieczki nie odpowiadam na posty małga i Sierra
 
 
s0nata 

Dołączyła: 06 Cze 2021
Posty: 10
Wysłany: 2021-07-21, 10:31   

Znalazłam taki nóż i mam głupie pytanie, czyt to jest tasak? 😀 Pytam, bo w opisie nic nie ma o krojeniu mięsa, a wygląda jak tasak. Kusi mnie, bo lubię Fiskars 😀 Jeśli nie warto, kupię ten chiński linkowany powyżej, szukam tasaka do stówy.
https://m.euro.com.pl/noze-kuchenne/fiskars-noz-ff-nakiri-1057537.bhtml
_________________
Ola
  
 
 
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 733
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-07-21, 11:41   

Do siekania warzyw jak najbardziej :-) zobacz japońskie, obsługa w sklepie doradza jeśli trzeba https://japonskienoze.pl/ chyba warto tu trochę zainwestować dla komfortu, robi różnicę ;-)
_________________
Instrukcja Obsługi Wyszukiwarki
 
 
s0nata 

Dołączyła: 06 Cze 2021
Posty: 10
Wysłany: 2021-07-21, 12:05   

Zajrzałam i to nie jest "trochę" 😀 Potrzebuję do drobiowych kości dla jednego kota, muszę dać radę czymś tańszym 😏
_________________
Ola
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 322
Wysłany: 2021-07-21, 14:59   

Nie przejmuj się, dobry markowy japoński nóż w cenie do 150-200 zł kupisz w TK-Maxx
Musisz sama wybrać, gdyż tam jak zwykle mają noże beznadziejne na jenej półce z rewelacyjnymi. Trzeba dokłanie przeczytać gdzie wykonane.

Z europejskich polecam noże firmy Rosle - niezła stal, świetne wykonanie
Podobnie BSF

Warto też zajżeć do IKEA - seria BRILJERA to noże ze szwedzkiej stali damasceńskiej - świetna jakość.
Mały rzaczej nie nadaje się do BARF-a 9cm ostrza kosztuje 69,99 zł
Duży szefa kuchni 20 cm ostrza 199 zł - w sam raz do mięska i drobiejszych kości
_________________

Homo Sapiens - brzmi dumnie, a myślenie nie boli

Z uwagi na osobiste wycieczki nie odpowiadam na posty małga i Sierra
 
 
s0nata 

Dołączyła: 06 Cze 2021
Posty: 10
Wysłany: 2021-07-21, 18:02   

Dziękuję 😀 Chcę kupić tasak, poszukam jeszcze z tych podanych firm.
_________________
Ola
 
 
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 733
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-07-22, 00:38   

Sonata, oczywiście szukaj na miarę swoich potrzeb, 330 zł za dobrej jakości tasak do mięsa to jeszcze nie wysoka półka, natomiast jeśli masz w ogóle na czym rąbać, to sprawdź małe siekierki, po prostu.
_________________
Instrukcja Obsługi Wyszukiwarki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne