Wysłany: 2023-05-05, 22:04 Czy mączka z kryla uczula?
Dzień dobry. Od kilku miesięcy moje koty są na BARFie. Dieta bez drobiu ponieważ samiec ma uczulenie na kurczaka i indyka u bez wołowiny ponieważ na to również ma uczulenie. Skorupki jajek zamieniłam na cytrynian wapnia. Ostatnio poszłam do weterynarza ponieważ samiec miał zapalenie spojówek (kot niewychodzący). Weterynarz powiedziała, że wygląda to na alergię. Odstawiłam smaczki, pastę na kłaczki (ropienie oczy zbiegło się z podawaniem pasty), zamieniłam cytrynian wapnia na węglan wapnia. Zmieniłam piasek w kuwecie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wprowadzona jakiś czas temu mączka z kryla. Od dwóch tygodni leczymy zapalenie spojówek i nie przechodzi więc myślę, że alergen jest wciąż obecny w pokarmie.
Podpowiedzcie proszę, gdzie szukać przyczyn alergii?
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 549 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2023-05-06, 08:01
Jeżeli kot ma np.alergię na ryby,skorupiaki,owoce morza to jak najbardziej mączka z kryla
może uczulać.
Jeśli uważasz,że alergen wciąż jest obecny w pokarmie,to na początek zacznij podawać kotu mięso,
które jesteś pewna,że go nie uczula.Następnie stopniowo,pojedyńczo wprowadzaj suplementy.
Na początek do mięska możesz dodać sól i taurynę.Potem następny suplement.I tak np.co dwa tygodnie wprowadzaj kolejny.
Na początek do mięska możesz dodać sól i taurynę. Potem następny suplement. I tak np.co dwa tygodnie wprowadzaj kolejny.
a co z niezbędnymi suplementami? Wapń? Nie chciałabym zrobić jakiejś krzywdy kotu. Czy takie okresy czasu bez pełnej suplementacji nie są niebezpieczne dla zdrowia?
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 549 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2023-05-07, 08:08
Kot to absolutny drapieżnik i nie potrzebuje żadnych,,dodatków''.
Dieta BARF zawiera suplementy tylko dlatego,że nasze domowe futra nie jedzą całych ofiar,
a tylko niektóre części zwierząt.
Mięso które kupujemy z różnych źródeł;sklepów,supermarketów,przeszło już swoją drogę i należy
go uzupełnić w ,,pierwiastki i mikroelementy''.
Nawet jak w kalkulatorze wyjdą jakieś niedobory/nadmiary to u dorosłego kota raczej nie zrujnuje
mu to zdrowia w parę tygodni.
Będąc na BARF-ie znacznie łatwiej jest przeprowadzić taką dietę,jest to związane z tym,że sami
dobieramy składniki i w każdym momencie możemy jakiś składnik dodać lub odjąć.
Aby dieta eliminacyjna miała sens i była miarodajna musi minąć trochę czasu.
Dobrze jest zapisywać sobie wszystko w notatniku-rodzaj pokarmu,jakie objawy,jak długo trwają,
po jakim czasie występują,na jaki czas odstawione...itd.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum