BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Olej i mączka z kryla
Autor Wiadomość
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 995
Wysłany: 2019-10-31, 13:47   

Artoo,
w takim razie znalazłeś super sposób na szybkie wzbogacenie - pozwijmy wszystkie te firmy produkujące suplementy zawierające Omega 3, które twierdzą, że ich produkty są oczyszczane tą metodą!

A tak na poważnie, linki, które załączyłeś po mojej uwadze kierują do materiałów dotyczących metod badawczych stosowanych w nauce. I owszem, metody molekularne są tam wymienione jako jedne z możliwych technik badawczych. Tyle.

Co do ostatniego linku, to pragnę zauważyć, że olej jest tłuszczem, nie białkiem.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2019-10-31, 13:50   

Artoo :kwiatek:
Napisałam Ci, że ja sie nie znam bo nie jestem producentem.
Zacytowałam tylko post Dagnes z wątku o witaminach w oleju z łososia

https://www.barfnyswiat.o...0&postorder=asc

Kod:
To zależy wyłącznie od procesu produkcji. Jeśli dany olej nie był oczyszczany metodą destylacji molekularnej, to naturalnie zawarte w oleju witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą tam być w większości zachowane. Destylacja molekularna oczyszcza olej m.in. z witamin (choć jej zadaniem jest przede wszystkim pozbycie się wszelkich szkodliwych zanieczyszczeń jak metale ciężkie i trujące związki chemiczne obecne w morzach i oceanach oraz koncentracja kwasów omega-3). Dlatego nawet w oleju z dzikiego łososia, który zostanie poddany destylacji molekularnej, nie będzie witaminy D. Akurat olej z dzikiego łososia Lunderland, zgodnie z tym co podaje producent, nie jest destylowany a jedynie filtrowany, więc stąd zawartość witaminy D w nim tak wysoka.
Wszystkie koncentraty olejów omega-3 są pozbawiane witamin w procesie oczyszczania, ale niektórzy producenci dodają je tam z powrotem po procesie destylacji. Z tym, że wówczas muszą zadeklarować taki dodatek. Jeśli mamy olej z hodowlanego łososia, w którym zawarta jest naturalnie występująca tam witamina D, to znaczy, że olej nie został oczyszczony metodą destylacji. A to z kolei znaczy, że może zawierać jakieś znaczące ilości szkodliwych substancji i ja odradzałabym jego stosowanie z tej samej przyczyny, co spożywanie samego łososia hodowlanego (oczywiście istnieją takie metody filtracji, które pozbawiają olej większości metali ciężkich i innych szkodliwych związków, pytanie tylko, czy zostały one użyte w danym przypadku).
Nie wiem jaką metodą oczyszczany jest olej z łososia hodowlanego Lunderland zawierający też olej z dzikich ryb, ale z tego co piszą na stronie producenta można sądzić, że może to być destylacja lub jakaś zaawansowana metoda filtracji (olej jest hoch aufgereinigt, co znaczy wysoce oczyszczony, a jego smak neutralny). Zgodnie z analizą zanieczyszczenia mieszczą się generalnie w przyjętych normach, więc proces oczyszczania musiał być dość skuteczny.


i tyle...
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 363
Wysłany: 2019-10-31, 13:57   

shana55

destylacja nie jest procesem molekularnym
Jest to działanie z zakresu fizyki.
Nie wprowadza się zmian na poziomie DNA czy molekuł.

Jak wspomniałem modne hasło.

Artykuł agnes przytacza hasło jednego z producentów, by później podać, że jest to technika fizyczna destylacji.

Jednocześnie agnes podaje wyższość produktów naturalnych nad przetworzonymi
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2019-10-31, 14:10   

Artoo :kwiatek:
Jak juz pisałam nie jestem specem w tym temacie ale...
cytując za
https://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/destylacja%20molekularna.html

Kod:
 destylacja cząsteczkowa, destylacja molekularna,
rozdzielanie mieszaniny cieczy przez odparowanie pod bardzo niskim ciśnieniem (bez wrzenia);



...................
 
 
traganek 


Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2015
Posty: 365
Wysłany: 2019-11-02, 02:45   

Artoo napisał/a:
shana55

destylacja nie jest procesem molekularnym
Jest to działanie z zakresu fizyki.
Nie wprowadza się zmian na poziomie DNA czy molekuł.


Jak wspomniałem modne hasło.

Artykuł agnes przytacza hasło jednego z producentów, by później podać, że jest to technika fizyczna destylacji.

Jednocześnie agnes podaje wyższość produktów naturalnych nad przetworzonymi


Artoo, fizyka działa też na poziomie kwantowym. :)))

O destylacji olejów możesz dowiedzieć się od dystrybutorów np Game Dog: olej Omega 3 ma destylowany oraz Now Food, który nawet na opakowaniu zaznacza że jest to produkt destylowany molekularnie. Now Foods sprzedaje suplementy na rynku USA więc nie mogą pozwolić sobie na wprowadzenie w błąd, opisując metodę której nie ma.

O destylacji przy niskim ciśnieniu (próżniowej vel molekularnej) możesz przeczytać tu: http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/destylacja

A tu link do wyników wyszukiwania hasła destylacji molekularne na ncbi : https://www.ncbi.nlm.nih....ar+distillation
Pozatym wiele urządzeń, metod ma uproszczenia. Np zamiast mówić elastyczna kaniula dożylna mówi się venflon.
_________________
Dokąd idą psy, gdy odchodzą?
No bo jeśli nie idą do nieba,
to mnie tam także iść nie potrzeba.
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4838
Wysłany: 2019-11-02, 13:03   

Artoo napisał/a:
destylacja nie jest procesem molekularnym
Jest to działanie z zakresu fizyki.
Nie wprowadza się zmian na poziomie DNA czy molekuł.

Jak wspomniałem modne hasło.

Artykuł agnes przytacza hasło jednego z producentów, by później podać, że jest to technika fizyczna destylacji.

Nie wiem czy to o mój nick chodzi i czy mam się czuć przywołana do tablicy :roll: .
Ale chyba tylko ja pisałam tu o destylacji molekularnej, więc krótko odpowiem, powołując się na linki w języku angielskim i niemieckim (bo w tych językch na codzień się poruszam a nie mam teraz czasu by wyszukiwać informacje po polsku). Myślę, że przy pomocy tłumacza google dasz radę.

https://inchemcorp.com/advantages-of-advanced-molecular-distillation/
Cytat:
Molecular distillation is a distillation process done under high vacuum. The very short distance the vapor travels before condensing ensures minimal to no loss due to surface hold-up of the vapor and is an immediate release from vapor to condenser surface. This distillation process is classified as short path distillation and is also referred to as molecular distillation due to the minimal vapor/liquid interface. The technique and equipment are typically used to purify substances with low volatility and/or temperature sensitivity.

Molecular distillation is a time-tested method. First developed before the start of the Second World War, it was used to distill natural products which were highly sensitive to heat, such as vitamins. The process was invented in the United States by Dr. Kenneth Hickman.



Destylacja molekularna to metoda już dość wiekowa i wykorzystywana na skalę przemysłową. Na przykład przy pomocy takich urządzeń:
https://www.technoforce.n...illation-units/
https://www.sms-vt.com/de...ardestillation/

Tu o destylacji molekularnej konkretnie w odniesieniu do oczyszczania olejów omega-3:
https://www.researchgate....ar_distillation

I tu jeszcze trochę o samej technologii:
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-662-05531-1_11

Artoo, mam nadzieję, że nie będziemy musieli prowadzić tu dyskusji o tym, że Ziemia jest płaska i stoi na czterech żółwiach ;-) .
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 363
Wysłany: 2019-11-02, 13:27   

dagnes

to co przedstawiłaś to destylacja niskociśnieniowa.
Dzięki podciśnieniu temperatura parowania jest znacznie niższa.
Nadal jest to zwykły proces fizyczny - zwykła destylacja wykorzystująca fakt, że np. woda w górach gotuje się w temperaturze poniżej 100'C.
Gdy zbijemy ciśnienie jeszcze bardziej to temperatura wrzenia spadnie.
Nadal to jest proces fizyczny.
Dla mnie nie zależnie jak to handlowo przedstawiają nie jest to oddziaływanie na poziomie cząsteczkowym.
Owszem destylacja niskotemperaturowa prowadzi do wyekstrachowania składników, które parują przy temperaturze X lub niższej.
Tym samym uzyskuje się uwolnienie od produktów parujących w temperaturze wyższej od X.
Niestety nie ma tu mowy o działaniach na poziomie cząsteczkowej mimo, że często jest tak nazywane.
Oczywiście poprzez destylacje oddziela się cząsteczki jedne od drugich poprzez wykorzystanie różnicy temperatur parowania.
Inną metodą jest filtracja nanocząsteczkowa, w oparciu o którą usuwa się cząsteczki o wyższej niż zadana objętości.
Tak pojmując filtrację molekularną to jestem z posiadaniu molekularnego zestawu oczyszczającego wodę.

Definicja molekuły - cząsteczki:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%85steczka

P.S. a temat wyszedł od kwestii oczyszczanych olei z ryb przemysłowych porównywanych do czystego oceanicznego kryla z obszarów arktycznych.
Nadal twierdzę, że produkt naturalny, dziki z czystych obszarów oceanicznych jest zdecydowanie lepszy niż przemysłowo oczyszczany produkt uzyskiwany z przemysłowo hodowanych ryb. Zdania nie wycofuję.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5339
Wysłany: 2019-11-02, 17:56   

Artoo :kwiatek:
Kod:
P.S. a temat wyszedł od kwestii oczyszczanych olei z ryb przemysłowych porównywanych do czystego oceanicznego kryla z obszarów arktycznych.


Nieprawda

Jeszcze raz napiszę :

Nie porównywałam oleju z łososia z olejem z kryla.
Ale próbując dać odpowiedz na pytanie, o porównanie czystości mączki z kryla z olejem z kryla w sprawie metali ciężkich i toksyn, pomyślałam o oczyszczaniu destylacją molekularną.


Proszę czytać ze zrozumieniem.
 
 
yenberry 


Dołączyła: 01 Wrz 2015
Posty: 10
Wysłany: 2019-11-04, 15:34   

Cześć, dziękuję bardzo za odpowiedzi :-> już myslalam, że zamarło to forum. Proszę się niepotrzebnie nie kłócićmoi drodzy ;-)

Ja się trochę zagubiłam ponieważ z wypowiedzi użytkownika Ewik :
Ewik72 napisał/a:

Ja jednak nie podałabym tego produktu moim kotom ze względu na obecność szkodliwych metali ciężkich oraz fluoru. Olej z kryla pozbawiony jest tych atrakcji.


Wynika, że
* w mączce znajdują się szkodliwe substancje lub ich większa ilość niż w olejach z kryla/łososia - tak jak kolega wyżej i producent wydawało mi się, że kryl jest najczystszy ponieważ jest mały+ żyje w czystych wodach; dlatego myślałam, że może o czymś nie wiem, typu przy produkcji następuje jakas kontaminacja
*w odróżnieniu od mączki, olej z kryla nie zawiera szkodliwych substancji - to mogłaby wyjaśnić destylacja molekularna lub inny proces produkcji

Widziałam te dane i wydają mi się to znikome ilości na 1kg? Nie mam żadnego porównania musiałabym pójść poszukać dane nt zawartosci tych metali w innych produktach:d wtedy znowu jezeli np nie pisza na oleju ze cos jest to nie znaczy ze tego nie ma... i jak wtedy porownac...

A tak poza tym to czy jest konieczne dawac olej z lososia/kryla do kazdej mieszanki? Czy wtedy jak dam jakas rybe/raz na jakis czas olej to tez okej? Poza tym ze to drogie to jeszcze mi sie zepsuje zanim zużyje prawdopodobnie:(

W tej chwili rozwazam te maczke zamiast oleju z dzikiego lososia wlasnie dlatego ze dluzej mozna ja trzymac. Z tego co pamietam proby mrozenia oleju nie poszly dobrze.
 
 
Anilina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 995
Wysłany: 2019-11-04, 16:03   

yenberry,
w zasadzie na wszystkie swoje pytania znajdziesz odpowiedzi w wątku:
https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=284
olej z dzikiego łososia to suplement wit D, mączka przede wszystkim Omega3.

Jeśli po przeczytaniu wątku o oleju z łososia (suplemencie Omega 3) będziesz miała dalsze pytania, zapraszam do dyskusji. Nie ma co niepotrzebnie wałkować tu znów tematów wielokrotnie analizowanych we właściwych wątkach.

Wybór konkretnego suplementu to decyzja indywidualna.
 
 
Katzetante 

Dołączyła: 14 Lis 2022
Posty: 13
Wysłany: 2023-05-06, 19:41   mączka z kryla a olej z wątroby dorsza

Cześć,
Jak w temacie: czy podając mączkę z kryla powinnam zmniejszyć ilość oleju z wątroby dorsza? Czy dodawanie mączki z kryla powinno wpływać z zmianę ilości jakiegoś innego suplementu?
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1043
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-05-07, 20:41   

Katzetante, popatrzyłam sobie na pierwsza lepszą stronę z tą mączką (ja mączki z kryla nie używałam nigdy): https://www.sklep.petsmil...00-g-500-g.html

Z tego co widzę to jest to suplement głównie kwasów omega
Kod:
Skład analityczny: białko surowe: 58%, tłuszcze: 27%, popiół surowy: 9%, wilgotność: 7%.
Suma Kwasów Omega3 7,5 g/100 g
Astaksantyna: 112 mg/1000g


Olej z wątroby dorsza to głównie suplement witaminy D (i często jest też trochę w nim witaminy A). Ale, żeby coś dokładniej powiedzieć, dobrze by było, żebyś napisała jaki dokładnie masz ten tran. Albo wkleić tutaj jego skład analityczny.
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne