Sierra
Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 780
Wysłany: 2022-05-04, 15:10
Po pierwsze - pies jednak, w odróżnieniu od kotów, powinien mieć dodatek warzyw/ziół. Psy nie są tak czystymi mięsożercami jak koty. O ile dobrze pamiętam wskazane jest ok. 30% dodatków roślinnych, z przewagą warzyw/ziół*. Powinno to mniej-wiecej naśladować zawartość żołądka przeżuwaczy, głównych ofiar dzikich psowatych.
Po drugie.. no cóż... Trzymasz szyję/skrzydło tak, że wystaje ci tylko trochę z ręki i wypuszczasz po odrobinie tak, żeby pies musiał powoli gryźć po kawałku. Powodzenia w nauce przy młodym, pełnym energii rotwailerze . Po za tym dobrze mogą zrobić kości wołowe - nawet ta rasa nie da rady odwrócić tego w pysku i połknąć w całości, będzie musiał gryźć .
Gryzienie posiłku pełni rolę nie tylko fizyczną (rozdrobnienie pokarmu), ale i pomaga w wyciszeniu i uspokojeniu się oraz gwarantuje poprawne odczuwanie sytości (my też potrafimy być głodni tuż po szybkim "połknięciu" kanapki, a najemy się jeżeli zjemy ją powoli - nasze mózgi potrzebują chwili na zrozumienie, że w ogóle coś zjedliśmy ).
*Zioła to wszystko, co nie jest warzywem lub owocem... Np. technicznie kalafior to zioło (a konkretnie kwiat) . Sałata, młoda trawa, pietruszka, koper - sporo tego.
lakis90
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2022-09-06, 10:05
Czy smaczki (sam suszę surowe podroby w suszarce do grzybów, temp około 45*c) powinienem wliczać do jadłospisu czy nie muszę (a może nawet nie powinienem) tego robić?
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1015 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-09-07, 07:17
lakis90, hmm, tak sobie myślę - a w jakiej ilości dajesz te smaczki? Jeżeli symbolicznie, to bym nie zawracała sobie tym głowy
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
lakis90
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2022-09-07, 11:16
Hebe podaje dosyć dużo, mam 3,5 miesięcznego szczeniaka i non stop lecą smaczki ;)
Przy okazji dzisiejszej wizyty u weta zapytałem o ten temat: jeśli chodzi tylko o kalorie spożyte w ciągu dnia to raczej się nie przejmować i nie trzeba wliczać, jednak jeśli chodzi o dawkę witamin etc w podrobach to powinienem uwzględnić ile tych podrobów właściwie podaję, waga podrobów-smaczków oczywiście przed suszeniem.
Możliwe, że powinienem w ogóle zrezygnować z podrobów w misce własnie przez te suszone smaczki. Oczywiście jest to wypowiedź weta tylko w kontekście mojego konkretnego szczeniaka, w obecnym punkcie rozwoju, w obecnej kondycji zdrowotnej i z obecną aktywnością w ciągu dnia a nie ogólna zasada czy ogólna porada na temat żywienia.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 1015 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2022-09-07, 15:15
lakis90, a to jak dość dużo, to faktycznie warto się temu przyjrzeć, ile tego faktycznie jest i wziąć to pod uwagę przy tworzeniu diety
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Chcialbym sie zapytac o warzywa i suple
Co sądzicie o warzywach suszonych?
Gdzie można ewentualnie kupic?
Oraz proszę o polecenie dobrego sklepu
Z olejem, hemoglobina, drożdżami
Ps
Czy mozna podawac suple dla koni?
Kon podobno musi miec bardzo dobrej jakości suplementy.
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 605 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-12-19, 12:55
Suszone warzywa i owoce to idealny przysmak
dla naszych czworonożnych przyjaciół.
Dzięki suszonej formie produkty zachowują
wszystkie wartości odżywcze.
Niektóre psy uwielbiają suszone warzywa.
Mój pies b/lubi pomidora i wręcz uwielbia dynię
Można dawać jako przysmak,lub dodatek do karmy.
Ciekawe produkty można znaleźć min.na babzoo.pl.
Ja kupuję suplementy na-sklep.ekome.pl.lunderland.
Mozesz wymienić ktore to sa te dla koni ktore można podawac?
Pieszczoch
Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 22 Gru 2016 Posty: 605 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2022-12-25, 03:44
Pytanie,czy to dobry pomysł,by podawać takie suplementy dla konia?
Dla psów mogą być one bardzo szkodliwe.
Koń ma inne zdecydowanie zapotrzebowanie na witaminy,dlatego w przypadku psa
łatwo doprowadzić do przyjęcia zbyt dużej ich dawki i wystąpienia
groźnego dla organizmu nadmiaru witamin.
Dawki dostosowane są w końcu do innych gabarytów.
Metabolizm psa jest inny niż konia.
Można podawać min.np;kwasy omega 3 pochodzące głównie z wód zimnowodnych,algi,
kolagen z ryb oceanicznych,kurkumę,taurynę,glukozaminę itd...
Tylko nie wiem,czy o to Ci chodzi?
Może będę mogła coś b/konkretnie podpowiedzieć lub doradzić
jeśli napiszesz z czym się borykacie...skóra,sierść,stawy lub coś jeszcze innego?
Tiamina
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sty 2022 Posty: 252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-12-26, 18:46
To nie jest dobry pomysł podawania suplementów dla koni innym zwierzętom.
Np. witamina E dla koni nie jest czystą postacią witami E tylko ma dodatki, a to dlatego, że koniom wyczynowym, żeby pomóc zbudować masę mięśniową.
Biotyna w proszku też potrafił mieć coś dodane, bo niektóre pachną wanilią. Przyznam, że smakuje pysznie taka waniliowa biotyna, ale nie wiem czy psom będzie smakować.
Koniom podaje się biotynę nie na ładną sierść a mocne kopyta, żeby się nie kruszyły.
Konie to zwierzęta roślinożerne i mają inne zapotrzebowanie niż niż mięsożerne zwierzaki. Jest inne stężenie i połączenie danych suplementów.
Niektóre firmy produkujące preparaty na stawy, które zawierają glukozaminę, msm i chodroitynę można podawać koniom i psom, ale kotom już nie.
Cześć,
Mój pies nie toleruje warzyw i owoców niegdzie nie widziałam tematu zawiazanego z przeliczeniem barfu bez zieleniny. Potrzebuję dowiedzieć się jak suplementować posiłki tak aby pies nie był stratny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum