askaaa88
Barfuje od: 3 lat
Udział BARFa: 75-90%
Wysłany: Dzisiaj 15:43 BARF - podwyższony fosfor nieorganiczny
Witam i proszę o pomoc w zmodyfikowaniu przepisu na BARF...
Od dawna karmię koty gotowanym BARFem/BACFem. Ostatnio jeden z nich przy okazji problemów jelitowych (dysbioza po leczeniu pasożytów) miał wykonane usg brzucha oraz badania krwi, w których wyszedł podwyższony fosfor nieorganiczny. Muszę zatem zmodyfikować przepis, żeby obniżyć ten parametr we krwi.
Na co dzień robię gotowany BARF z mięsa wieprzowego - mieszam schab z szynką, karkówką lub łopatką pół na pół. Do tego 10-12% podrobów - serca i wątroba wieprzowa. Z dodatków żółtka jaj, tauryna, wit. e, drożdże browarnicze, algi, olej z łososia oraz mielone skorupki jaj. Hemoglobiny nie daję, ponieważ kot jej nie tolerował - a nigdy nie było też u nas anemii w wynikach. Prawdopodobnie dawałam zbyt mało wapnia lub stosowałam nieodpowiednie jego źródło, stąd nadmiar fosforu we krwi. Czy dobrze to rozumiem?
Zastanawiam się nad dalszym postępowaniem - czy zwiększyć podaż skorupek? A może zastąpić je czystym węglanem wapnia? Czytałam jeszcze, że schab ma najwięcej fosforu ze wszystkich mięs wieprzowych - może potrzebne będzie także zmodyfikowanie rodzaju stosowanego mięsa? Chciałabym zostać ogólnie przy wieprzowinie. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, które pomogą mi obniżyć ten parametr.
I ostatnie pytanie - po jakim czasie od wprowadzenia nowej diety warto ponowić badania krwi, żeby upewnić się, że poprawiona mieszanka jest właściwie zbilansowana?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum