BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
BARF - podwyższony fosfor nieorganiczny
Autor Wiadomość
askaaa88 

Barfuje od: 3 lat
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2026-03-22, 15:43   BARF - podwyższony fosfor nieorganiczny

Witam i proszę o pomoc w zmodyfikowaniu przepisu na BARF...

Od dawna karmię koty gotowanym BARFem/BACFem. Ostatnio jeden z nich przy okazji problemów jelitowych (dysbioza po leczeniu pasożytów) miał wykonane usg brzucha oraz badania krwi, w których wyszedł podwyższony fosfor nieorganiczny. Muszę zatem zmodyfikować przepis, żeby obniżyć ten parametr we krwi.

Na co dzień robię gotowany BARF z mięsa wieprzowego - mieszam schab z szynką, karkówką lub łopatką pół na pół. Do tego 10-12% podrobów - serca i wątroba wieprzowa. Z dodatków żółtka jaj, tauryna, wit. e, drożdże browarnicze, algi, olej z łososia oraz mielone skorupki jaj. Hemoglobiny nie daję, ponieważ kot jej nie tolerował - a nigdy nie było też u nas anemii w wynikach. Prawdopodobnie dawałam zbyt mało wapnia lub stosowałam nieodpowiednie jego źródło, stąd nadmiar fosforu we krwi. Czy dobrze to rozumiem?

Zastanawiam się nad dalszym postępowaniem - czy zwiększyć podaż skorupek? A może zastąpić je czystym węglanem wapnia? Czytałam jeszcze, że schab ma najwięcej fosforu ze wszystkich mięs wieprzowych - może potrzebne będzie także zmodyfikowanie rodzaju stosowanego mięsa? Chciałabym zostać ogólnie przy wieprzowinie. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, które pomogą mi obniżyć ten parametr.

I ostatnie pytanie - po jakim czasie od wprowadzenia nowej diety warto ponowić badania krwi, żeby upewnić się, że poprawiona mieszanka jest właściwie zbilansowana?

Hebe 
Ekspert

Barfuje od: 01.2010
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2026-03-23, 16:40   

askaaa88, w jakim wieku jest kot? Bo jak jest młody i rośnie, to potrzebuje większej ilości wapnia.

Jeżeli jest starszy i weterynarz zwrócił uwagę na ten fosfor, to pytanie czy coś zapronował? Jak wygląda reszta wyników? Ogólnie przy problemach nerkowych jako lepszy wyłapywacz fosforu stosuje się węglan wapnia.

Co do przepisu - ja generalnie proponuję jednak zmieniać mięsa i ich proporcje, a nie karmić kota stale jedną i tą samą mieszanką.

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS

askaaa88 

Wysłany: 2026-03-23, 18:49   

Kot ma 14 miesięcy. Sama morfologia jest prawidłowa, wklejam biochemię i pozostałe badania - pogrubiłam to, co jest poza normą. W usg jamy brzusznej wszystko bez odchyleń prócz nerek, gdzie widoczny jest objaw rąbka - przy czym on widoczny był już pół roku temu i wet stwierdził, że taka "uroda" tego kota... Co do GLDH - kot na przełomie roku był leczony mocnymi środkami przeciwpasożytniczymi, a w lutym dostawał dość silny antybiotyk, prawdopodobnie to jest przyczyną podwyższenia tego parametru. Mamy od lekarza zalecenie suplementacji kwasu foliowego i probiotyków oraz dostosowanie diety z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb kota.

Witamina B12 PARAMETR WARTOŚĆ = J.M. MIN MAX Wynik 1629 pg/ml 900 2800
Kwas foliowy PARAMETR WARTOŚĆ = J.M. MIN MAX Wynik 5,99 ng/ml 9,4 30

PARAMETR WARTOŚĆ = J.M. MIN MAX
Albuminy 32,8 g/l 26 46
ALT (GPT) 47,4 U/l 0 91
AST (GOT) 44,8 U/l 0 59
Białko całkowite 81,1 g/l 57 94
Bilirubina całkowita 2,36 μmol/l 0,01 5,5
Cholesterol 4,04 mmol/l 1,8 6,5
GLDH 8,04 U/l 0 6
Glukoza 4,67 mmol/l 3,05 6,1
Kreatynina 160,4 μmol/l 1 168
Mocznik 13,1 mmol/l 5 11,3
Chlorki 116 mmol/l 110 130
Potas 3,78 mmol/l 3,7 5,3
Sód 156,1 mmol/l 145 158
Wapń 2,75 mmol/l 2,3 3
AP - fosfataza alkaliczna 47,8 U/l 0 140
Stosunek albuminy/globuliny 0,679 0,5 1,1
Globuliny 48,3 g/l 19 66
Fosfor nieorganiczny 2,35 mmol/l 0,8 1,9

Kupię w takim razie węglan wapnia i jakieś inne mięso do BARFa - może indyka?

Hebe 
Ekspert

Barfuje od: 01.2010
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2026-03-24, 08:28   

askaaa88, no właśnie chyba osobiście skonsulotowałabym to z nefrologiem albo ewentualnie z dietetykiem, bo nie wiem jak się odnieść do tego objawu rąbka, żeby powiedział wprost czy ten wyższy fosfor jest ok ze względu na wiek i do obserwacji, czy bezwzględnie fosfor do obniżenia.

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS

askaaa88 

Wysłany: 2026-03-24, 08:30   

Rozumiem, dziękuję.

Odpowiedz do tematu