BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Krew świeża, surowa
Autor Wiadomość
Zofijówka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 542
Skąd: warszawa
Wysłany: 2012-10-25, 12:47   

Miałam tam zajechać po spacerze z psami i wszystko sobie sprawdzić, ale okazało się, że nie wzięłam kasy :-/ więc niestety nic więcej nie wiem...
 
 
Evva 


Barfuje od: 01/2012
Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 57
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-26, 19:14   

Hm, bywam regularnie w tym Carrefourze i nic takiego nie widziałam... to przy mięsie gdzieś leży ?
 
 
Zofijówka 
BARFny Hodowca


Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 542
Skąd: warszawa
Wysłany: 2012-10-26, 20:37   

Koleżanka nie barfuje, po prostu wpadła na to kiedyś przy zakupach. Mówiła, że to leży razem na półce z jakimiś bardziej ochłapowymi rzeczami. Może tam, gdzie serca, ozory, ogony itp?
 
 
KaRottka 


Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-21, 13:47   

A dlaczego kalkulator uwzględnia tylko krew wołową, a wieprzowej już nie? (wieprzową łatwiej dostać)
 
 
Bonsai 


Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lis 2011
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-21, 23:09   

Może dlatego, że wołowej lepiej nie podawać, ze względu na chorobę Aujeszkyego (choć opinie są podzielone).
_________________
www.fotopsy.pl
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-21, 23:14   

Bonsai napisał/a:
wołowej
A nie przypadkiem wieprzowej? ;-)
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
KaRottka 


Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-22, 00:08   

Ale patogen Aujeszky'iego ginie przecież w obróbce termicznej.
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2012-12-22, 00:10   

No tak, ale my tu nie gotujemy jedzenia dla zwierząt. POdajemy surowe - bez obróbki termicznej
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
KaRottka 


Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-22, 00:29   

Ale dajecie krew suszoną, która jest przecież po obróbce termicznej...

Czy ktoś ma w 100% wiarygodne informacje:
1. w jakiej temperaturze dochodzi do inaktywacji patogenu Aujeszky'ego
2. w jakiej temperaturze suszy się te powszechnie dostępną krew?
 
 
KaRottka 


Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-22, 00:42   

Oooo, proszę, jakie ładne rzeczy można poczytać przed snem ;))))))
Uprzedzam, sporo cyferek i tekstu - ale jakże ciekawego... 8)
http://suw.biblos.pk.edu....ewZwierzeca.pdf
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2012-12-22, 01:12   

O ile dobrze wyczytałam krew suszona jest metodą rozpyłową a nie wysoką temperaturą :)

Tak czy owak nie sądzę, aby suszona hemoglobina wieprzowa mogła być zakażona virusem wścieklizny rzekomej.
Z twojego pierwszego pytania można było zrozumieć, że chodzi ci o krew świeżą a tu już takiej pewności nie ma
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Bonsai 


Barfuje od: 2009
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 10 Lis 2011
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-22, 12:25   

Sojuz napisał/a:
Bonsai napisał/a:
wołowej
A nie przypadkiem wieprzowej? ;-)


Tak, miałam na myśli wieprzową... ;-)
 
 
KaRottka 


Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-02, 15:29   

ciocia_mlotek napisał/a:
Z twojego pierwszego pytania można było zrozumieć, że chodzi ci o krew świeżą a tu już takiej pewności nie ma

Mój błąd zatem ;-) Miałam na myśli krew suszoną :-)
 
 
elaiedzia 


Barfuje od: 2 lat
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 31 Maj 2012
Posty: 106
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-25, 17:32   

Na czym stanęło z tą krwią wieprzową suszoną, czy można ja podawać bezpiecznie psu, czy lepiej nie?
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1433
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-25, 18:48   

Chociażby Fortain to właśnie suszona krew wieprzowa i jest polecany na forum, choć raczej jako alternatywa wobec krwi wołowej.
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne