BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Dane w Kalkulatorze
Autor Wiadomość
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2013-09-25, 22:36   

dima :kwiatek:
Mielona skorupka świeża?? Co masz na myśli??
W kalkulatorze już jest pozycja "mączka ze skorupek" i nie ma potrzeby dopisywania nowej pozycji. Jak komponujesz mieszankę w kalku to po dodaniu mięs sam kalkulator będzie Ci dobierał ilości pozostałych składników, co już pewnie zauważyłeś. A skorupki to trzeba sparzyć, obrać z błonek i zemleć na mączkę w młynku i tyle.
 
 
dima 


Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 34
Skąd: ŁDZ
Wysłany: 2013-09-25, 22:45   

w klk 1,4 są podane mączki ze skorupek ale "lunderland" i "Lilly`s" a mi chodzi o samemu zmieloną mączkę:D czyli pod co można ją podłożyć? Wiem wiem czytałem już cały temat o mieleniu i zdejmowaniu błonek:P
a co z witaminkami b? :oops:
 
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2013-09-25, 23:18   

Pod jedną albo pod drugą różnice są minimalne, :mrgreen: Ja osobiście daję tą z Lunderlandu :kwiatek:
Dostarczycielem witaminek z grupy B są drożdże piwne.
Tu można się zapisać na zakup forumowy
http://www.barfnyswiat.or...r=asc&start=195
 
 
dima 


Barfuje od: 1.09.2013
Udział BARFa: do 25%
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 34
Skąd: ŁDZ
Wysłany: 2013-09-25, 23:32   

dzieki za odp :kwiatek: niedobór witaminek B mi nie grozi a nawet tak jak pisałem niektóre 3-4 więcej niż norma. Bardzo dużo do tej normy dodaje Felini. Ale moje pytanie czy wartości w większości przypadkach mogą 2-4 wyższe niż norma? Z tego co widzę jednak naturalna suplementacja daje więcej możliwości kombinacji:P
kwas arachidonowy wychodzi mi 23x większy od normy-czy to bardzo źle?
Ile się trza napracować żeby dogodzić kociakowi:P:P 3h przed kalkulatorem!:D:D Czego sie nie robi dla kochanego kociaka! :lol:
 
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5336
Wysłany: 2013-09-25, 23:47   

dima :kwiatek:
Faktycznie naturalna suplementacja daje więcej możliwości :mrgreen: i zawsze masz szansę coś zaniżyć lub coś podwyższyć, dostosować pod swojego koteczka, uchronić przed przedawkowaniem jakichś witamin czy mikroelementów. Ale uciecha jest jak się prawidłowy przepis ułoży prawda?? Też tak mam do dziś, buzia się cieszy, przepis idealny, żeby tylko kociaste chciały jeść :lol: Tym kwasem się nie przejmuj.
Do dzieła :kwiatek: :kwiatek: i smacznego dla kiciusia :food:
 
 
agal 
BARFny Hodowca

Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-19, 10:40   

Podłączę się pod pytanie Dimy - co robić, kiedy witamin z grupy B - jednych mam za mało, innych za dużo? No i ten nieszczęsny kwas arachidonowy - też mi wychodzi wielokrotnie więcej :( To źle?

Ag.
  Zaproszone osoby: 1
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4817
Wysłany: 2013-12-19, 14:14   

agal, witamin B możesz dodawać bez obawy więcej, na tyle dużo by tych, których teraz masz za mało było co najmniej w sam raz. Jeśli wówczas niektórych będzie za dużo, to się nie przejmuj, bo witaminy B nie są gromadzone w organizmie lecz wydalane w razie nadmiaru.

Co do kwasu arachidonowego - jest to problem ogólny związany z pochodzeniem mięsa od zwierząt żywionych paszami (do baz danych takie właśnie mięso jest brane, jako najpowszechniej dostępne). Pisałam już nie raz na Forum, że zwierzęta żywione nienaturalnie gromadzą nienaturalnie dużo kwasów tłuszczowych omega-6, których przedstawicielem jest właśnie kwas arachidonowy. Nadmiar tych kwasów wyrównujemy dodatkiem oleju z łososia, który zawiera kwasy omega-3 lub kupujemy mięso zwierząt żywionych naturalnie i wówczas nie przejmujemy się tą rubryczką.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
agal 
BARFny Hodowca

Barfuje od: 2010
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 27 Wrz 2011
Posty: 296
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-19, 15:56   

dagnes napisał/a:
Nadmiar tych kwasów wyrównujemy dodatkiem oleju z łososia, który zawiera kwasy omega-3


No to muszę się w taki zaopatrzyć, bo przearachidonowuję ;) koty swoje i cudze. Niedobrze :/

Dziękuję. (a ja głupia, myślałam, że jak mi się nie pali na czerwono, to nie jest źle ;) )

Ag.
  Zaproszone osoby: 1
 
Silvena 
Ekspert


Barfuje od: 28.04.2013
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1216
Skąd: UK
Wysłany: 2014-07-04, 20:35   

Tak się zastanawiam, dlaczego skóra z kurczaka ma tyle witaminy D, a kurczak ze skórą już nie? Czy te wartości nie powinny być podobne? I czemu w takim razie dowierzać?

W około 2kg udek z kurczaka pewnie jest ze 150g skór. Dla całego mięsa jest 5 I.E. wit. D, a dla 150g skór - 114...
 
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1411
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2014-11-12, 10:40   

co dokładnie kryje się pod pojęciem udo z kurczaka ze skórą i kośćmi w kalkulatorze ?
Czy to jest tylko ta część: udo ?
czy cała ćwiartka: ćwiartka ?
czy może podudzie (pałka): podudzie ?
Pytam bo ludzie różnie te części nazywają, nawet w sklepach różne nazewnictwo stosują. A jak jest w kalkulatorze ?
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-11-12, 11:31   

ja wpisywałam zawsze ćwiartki jako "Kurczak udo bez kości ze skórą"

Ale scarletmara, jeszcze można rozróżnić ćwiartkę https://www.indykpol.pl/f...02/86614329.jpg
od nogi kurczaka https://www.indykpol.pl/f...08/79950604.jpg
noga nie ma kości biodrowej :)
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1411
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2014-11-13, 01:30   

ale mi chodzi akurat o to udo z kością. Bez kości to nie problem bo to niewielka różnica czy to bedzie samo udo czy ćwiartka czy podudzie. Skład podobny. Ale dla części z kością to już jest większa różnica bo udział kości w ćwiartce jest inny niż w tym co w linku jest nazwane udo i inny niż w podudziu dlatego chciałabym wiedzieć co to za udo.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-11-13, 08:10   

o rzesz, mój błąd :oops:
sorki :kwiatek:
ale w takim razie tylko Autor będzie wiedział co miał na myśli
wg mnie udo to udo, bez pałki, bez kości biodrowej
 
 
dagnes 
Administrator


Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2011
Posty: 4817
Wysłany: 2014-11-13, 11:41   

W Kalkulatorze udo z kurczaka z kością i skórą to powinno być całe udo czyli to, co tu pokazane jest jako ćwiartka:
scarletmara napisał/a:
cała ćwiartka: ćwiartka ?

Dane pochodzą z niemieckiej bazy i nazwy były tłumaczone z niemieckiego, a w tym języku nie istnieje określenie "ćwiartka" dla tej części kury, jak również żadne inne określenie z wyjątkiem "udo". Natomiast jeśli udo jest dzielone na część górną i dolną, to ma to także swoje odzwierciedlenie w nazwie.
_________________
Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
 
 
scarletmara 


Barfuje od: 01.11.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 1411
Skąd: LUBLIN
Wysłany: 2014-11-13, 19:45   

Dzięki Dagnes a jesteś w stanie doprecyzować jeszcze czy to jest noga z kością biodrową (czyli dokładnie taka ćwiartka co w linku) czy cała noga ale bez kości biodrowej ? A i tak jeszcze przy okazji podpytam o inne części z kością:
szyjka to ze skórą czy bez jest liczona ?
"kurczak grzbiet ze skórą i kośćmi" to taka nasza typowa porcja rosołowa czy coś innego ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne