Barfuje od: 2008
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 23 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 4841
Wysłany: 2011-09-14, 22:59 Regulamin - propozycje dot. treści i jej zmian, dyskusje
Proszę wszystkich Użytkowników, by zapoznali się z Regulaminem i wypowiedzieli swoje zdanie na jego temat, jeśli zechcą.
Postaramy się w gronie moderatorskim omówić wszystkie wasze uwagi oraz konstruktywną krytykę i w miarę możliwości wprowadzić takie zmiany do Regulaminu, które będą lepiej służyły interesom Forum i jego Użytkowników.
Zapraszam do dyskusji .
_________________ Aby dotrzeć do źródła, musisz iść pod prąd
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-09-16, 00:35
§ 1 - 4 dotyczące postanowień ogólnych oraz praw i obowiązków użytkowników bez zastrzeżeń :) ... aczkolwiek zastanowiłabym się nad taką opcją aby użytkownicy prowadzący internetowe sklepy barfowe mieli możliwość umieszczania w sowich podpisach linków do sklepów + ewentualnych informacji hotofertowych w danym dniu.
Reszta jutro bo ledwie na oczy widzę
Nordstjerna
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2011-09-16, 09:20
Na innym forum (scrapowym) na które zaglądam jest to rozwiązane w ten sposób, że sklepy mają osobny dział, wydzielony z forum, gdzie oprócz banerku z linkiem do sklepu można pogadać z właścicielem na tematy dotyczące sklepu i zakupów, każdy sklep ma coś w rodzaju małego podforum. Na tamtym forum to jest w jakiś sposób uregulowane (organizacyjnie i z tego, co się orientuję finansowo też, wykupuje się takie miejsce u właścicieli forum), szczegółów nie znam, bo aż tak głęboko nie siedzę w temacie. Może warto się zastanowić nad podobnym rozwiązaniem.
Wysłany: 2011-09-16, 10:05
To ciekawy pomysł, Nordstjerno. Myślę, że można go rozważyć, jeśli będzie zainteresowanie.
Odnośnie linków komercyjnych w podpisach, to chciałam uniknąć sytuacji, gdy Forum stałoby się portalem reklamowym. Robienie wyjątków zawsze tworzy niejasną sytuację odnośnie reguł gry i może prowadzić do konfliktów. Jeśli zrobilibyśmy odrębny dział komercyjny, z jasno opracowanymi zasadmi, to wtedy powinno być w porządku.
Wydaje mi się, że zostały zawarte wszystkie istotne kwestie i regulamin jest absolutnie profesjonalny. Obawiam się tylko, że większość użytkowników nie zechce go przeczytać, bo jest dość długi. Choć z drugiej strony ludzie i tak na ogół nie czytają regulaminów a ważne jest przecież, żeby w wyjątkowych sytuacjach móc do niego sięgnąć...
_________________ Mam kota na gorącym dachu mojej głowy...
Barfuje od: 3 lata
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 18 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 887 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-09-16, 10:37
hipoteza napisał/a:
Wydaje mi się, że zostały zawarte wszystkie istotne kwestie i regulamin jest absolutnie profesjonalny. Obawiam się tylko, że większość użytkowników nie zechce go przeczytać, bo jest dość długi. Choć z drugiej strony ludzie i tak na ogół nie czytają regulaminów a ważne jest, żeby w wyjątkowych sytuacjach móc do niego sięgnąć...
Zgadzam się co do regulaminu. Jest jednym z najprościej napisanych jakie czytałam :)
Jeśli chodzi o to iż ludzie nie czytają regulaminu to założę się, że 99% osób tam nie zajrzy , ale w razie czego można się odpowiednim paragrafem podeprzeć :)
Barfuje od: 05/2010
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 1 raz Wiek: 47 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 168 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-09-16, 13:08
Regulamin jest bardzo czytelny
Większość ludzi na pewno go nie przeczyta, ale hipoteza ma rację, ważne jest żeby móc do niego sięgnąć w wyjątkowych sytuacjach
Regulamin jest rzeczywiście długi, ale tak napisany, że jak się już zacznie czytać, to nie trudno dotrzeć do końca. Według mnie jest przystępny i porusza w swojej treści wszystkie najistotniejsze kwestie.
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 29 Gru 2011 Posty: 3447
Wysłany: 2012-10-30, 14:02
Może rozważmy czy propozycję utworzenia w Off Topic nieBARFny oddzielnego poddziału pt.np ADOPCJE i tymczasowe domy ?
Sporadycznie zaczynają się pojawiać nowe wiadomości, a pewno będzie ich więcej
Co myślicie ?
Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 8 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 713 Skąd: Libiąż
Wysłany: 2012-10-30, 14:45
Nie wiem czy to dobry pomysł, żeby nam z forum nie zrobiono następnego portalu adopcyjnego, wiem, że to brzmi bezdusznie, ale stron z adopcjami jest multum, z allegro i tego typu portalami włącznie.
_________________ Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 29 Gru 2011 Posty: 3447
Wysłany: 2012-10-30, 15:02
Napisałam tę propozycję w wyniku pojawiających się już kolejnych nowych wpisów, a nie żebym bardzo była za , bo słuszna jest Wasza uwaga, że BARFny nie taką rolę ma spełniać , ale przecież nikomu nie można zabronić pisać...., a uporządkować temat można.
Barfuje od: 08/2008
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 16 razy Dołączyła: 15 Wrz 2011 Posty: 1721 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-10-30, 18:39
Popieram harpię. Uważam, że forum powinno się skupiać na meritum związanym z żywieniem i tematami dotyczącymi zdrowia czworonogów. Tworzenie działu adopcyjnego na barfnym, podczas gdy tyle osobnych portali, czy forów go udostępnia, nie ma według mnie sensu. Ale przytulam mocno Sandrę za ciepłe intencje Ja też o tym myślałam wcześniej i doszłam właśnie do takich wniosków.
Wysłany: 2012-10-30, 22:52
Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak ugryźć ten temat. Bo z jednej strony rozumiem potrzebę szukania domów dla bezdomniaków oraz ciężką sytuacje domów tymczasowych, ale z drugej strony nie chcę aby BARFny Świat stał się portalem adopcyjnym, bo jest to forum tematyczne o zdrowym żywieniu i dobrze by było, by nie straciło swojego charakteru. Moim zdaniem kwestia ta powinna zostać uregulowana w Regulaminie bo to jedyny sposób by uniknąć w przyszłości przekształcenia Off Topa w dział ogłoszeń.
Dlatego proponuję dodanie do Regulaminu w §4 punkt 7 następujących podpunktów:
7.1 Zabronione jest umieszczanie na Forum jakichkolwiek ogłoszeń dotyczących kupna lub sprzedaży towarów i usług. Wyjątek stanowią indywidualne oferty Użytkowników Forum związane z dietą BARF zamieszczane w dziale BARFny Kramik.
7.2 Zabronione jest również zamieszczanie na Forum ogłoszeń dotyczących kupna, sprzedaży lub bezpłatnego oddania do adopcji zwierząt.
Zgodnie z § 8 pkt 2.2 Regulaminu Forum proszę Użytkowników o komentarze do propozycji tych zmian. Przeniosłam temat do wątku regulaminowego i otwieram dyskusję, która potrwa do 15 listopada br. W zależności od wyniku dyskusji podejmę decyzję o wprowadzeniu ww. punktów do Regulaminu, ewentualnie zmodyfikowaniu ich treści.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum