BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przepis dla początkujących
Autor Wiadomość
JuccaJenny 

Dołączyła: 01 Mar 2017
Posty: 10
Wysłany: 2017-04-05, 20:45   

A w przypadku tych mieszanek, jaka będzie dzienna dawka, tak mniej więcej?
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-05, 21:20   

W zakładce kalkulatora wydruk przepisu masz podane: ilość dni - na ile dni wystarczy oraz wielkość dziennej orientacyjnej porcji mieszanki.
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
JuccaJenny 

Dołączyła: 01 Mar 2017
Posty: 10
Wysłany: 2017-04-05, 21:41   

Nie korzystam z kalkulatora. To moja pierwsza próba, przepis znaleziony na forum.

Nasunęło mi się kilka pytań:
1. Czy w razie czego w tych przepisach mogę zastąpić serce indycze kurzym?
Kurczak / indyk i FC
200 g indyk, tzw gulasz z indyka
150 g serca z indyka
650 g mięso bez kości, ze skórą, wykrojone z ćwiartki lub uda z kurczaka
50 g wątróbka z indyka lub kurczaka
2 żółtka
12,5 g Felini Complete
1 g tauryny
1 g zmielonych skorupek
50 g gotowanych warzyw lub przecieru warzywnego ze słoiczka dla niemowląt
ok.200 g wody

Indyk / wołowina i FC
200 g indyk, mięso wycięte z uda, ze skórą
150 g serca z indyka
650 g dość tłustej wołowiny (bez kości), to jest ta tańsza wołowina
50 g wątróbka z indyka lub kurczaka
2 żółtka
12,5 g Felini Complete
1 g tauryny
1,5 g zmielonych skorupek
50 g gotowanych warzyw lub przecieru warzywnego ze słoiczka dla niemowląt
ok.200 g wody


2. Tak jak pisałam, nie korzystam jeszcze z kalkulatora, dopiero rozpoczynam przygodę z BARFem i próbuję robić coś z gotowych przepisów. Czy ktoś z Was zna przepis z wykorzystaniem tak podstawowych mięs jak:
kurze/indycze skrzydełka
pałki/udka kurze
pierś z kurczaka/indyka
szyje kurze/indycze
wątróbka kurza
żołądki kurze
serca kurze
jakieś ścinki wołowe
oraz z podstawowych kilku suplementów? Oczywiście sama szukam, ale forum jest ogromne i byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. ;)

3. Gdzie najlepiej (i najtaniej) zaopatrzyć się w podstawowe suplementy?

4. Co jest lepsze na tą chwilę: TotW + tanie mokre (nic innego nie chcą) czy wyżej wymienione proste przepisy? Jestem niemalże przekonana, że to drugie, ale nie wiem co lepsze jest na dłuższy okres czasu
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-04-06, 07:09   

JuccaJenny, odnośnie 2, nic co ma w nazwie "pierś" lub "filet" nie podajemy zwierzętom, jako za chude
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3006
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-06, 18:25   

JuccaJenny napisał/a:
Tak jak pisałam, nie korzystam jeszcze z kalkulatora, dopiero rozpoczynam przygodę z BARFem i próbuję robić coś z gotowych przepisów.
proponuję zaopatrzyć się w forumowy kalkulator i na nim ćwiczyć.
JuccaJenny napisał/a:
3. Gdzie najlepiej (i najtaniej) zaopatrzyć się w podstawowe suplementy?
jakie suple chcesz kupić? naturalne? to w Lunderland znajdziesz większość, niektóre w aptece (proponuję zajrzeć do Spisu suplementów do barf )
JuccaJenny napisał/a:
Czy ktoś z Was zna przepis z wykorzystaniem tak podstawowych mięs jak:
kurze/indycze skrzydełka
pałki/udka kurze
pierś z kurczaka/indyka
szyje kurze/indycze
wątróbka kurza
żołądki kurze
serca kurze
jakieś ścinki wołowe
oraz z podstawowych kilku suplementów?
gotowe przepisy i podstawa początków Ogólne zasady komponowania przepisów możesz też skorzystać z przepisów użytkowników forum z receptariusza lub Pierwszy BARF - prośba o pomoc i korektę a i w Proszę o sporządzenie przepisu. PILNE może coś się znajdzie.
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
JuccaJenny 

Dołączyła: 01 Mar 2017
Posty: 10
Wysłany: 2017-04-06, 20:54   

doradora napisał/a:
JuccaJenny, odnośnie 2, nic co ma w nazwie "pierś" lub "filet" nie podajemy zwierzętom, jako za chude


Hm... Chyba nie za bardzi się zgodzę, że nie podajemy, bo teoretycznie gdybym chciała "złożyć" kuraka to muszę dać pierś. Czy się mylę?


A gdybym chciała pokombinować z tym przepisem
• Cały kurczak z chowu wolnowybiegowego
(większość mięsa oddzielić od kości i pokroić w kawałki, kości z resztą mięsa zmielić)
• wszystkie przynależne temu kurczakowi podroby (wątroba, serce, nerki, płuca, żołądek, śledziona i in.)
• na każdy 1 kg kurczaka z podrobami 80g świeżej, płynnej krwi
• na każdy 1 kg kurczaka z podrobami 2g tauryny (rozpuścić w 50-100 ml wody)
• na każdy 1 kg kurczaka z podrobami ok. 1 łyżeczka oleju z łososia
• 50g gotowanych warzyw na każdy 1 kg ww. mieszanki (opcjonalnie).

Tylko nie mam dostępu do tych "zaawansowanych" podrobów typu sledziona, płuca nerki i do świeżej krwi, to czym mogę to zastąpić?


I po drugie - mogę przez jakiś czas stosować jakąś prostą mieszankę bez supli? Dodam, że kotki polują, kocur nie, ale z nim będzie ciężko więc i tak suple narazie odpadają.
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5338
Wysłany: 2017-04-06, 21:10   

JuccaJenny :kwiatek:

JuccaJenny napisał/a:
Hm... Chyba nie za bardzi się zgodzę, że nie podajemy, bo teoretycznie gdybym chciała "złożyć" kuraka to muszę dać pierś. Czy się mylę?


Jakbyś chciała "złożyć" kuraka to musisz dać wszystko. I taki cały kurak to się nazywa Whole Prey. A my mówimy o mięsie ze skórą. Wtedy dajesz mięso z całego kurczaka ze skórą i jest inny bilans białko - tłuszcz. Sam filet jest chudy, wysokobiałkowy i trzeba do niego dołożyć tłuste mocno mięso żeby bilans wyszedł ok.
 
 
JuccaJenny 

Dołączyła: 01 Mar 2017
Posty: 10
Wysłany: 2017-04-06, 21:22   

A jak odnośnie pozostałych dwóch pytań?
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5338
Wysłany: 2017-04-06, 22:00   

JuccaJenny :kwiatek:
Możesz krótkotrwale podawać mięso bez suplementów, ale dobrze by było kompletować suplementy w międzyczasie.
Jak chcesz coś na bazie przepisu całego kurczaka zrobić to i tak musisz dać: mięso i kości i serce i żołądek w ilości 15% mięsa i wątrobę i taurynę i zółtko 1 szt na 1kg mięsa.
A jak już koty zaakceptują takie jedzenie to powoli dodawać po odrobinie resztę suplementów. Hemoglobinę możesz kupić suszoną wieprzową (Fortain) lub taką spożywczą jak tu https://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcjonalne/77-krew-suszona-hemoglobina-500-gram.html albo na allegro.
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1593
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2017-04-07, 07:23   

JuccaJenny napisał/a:
Tylko nie mam dostępu do tych "zaawansowanych" podrobów typu sledziona, płuca nerki i do świeżej krwi, to czym mogę to zastąpić?

skoro nie masz dostępu do "połowy" składników, to znaczy, że nie możesz korzystać z tego przepisu, znajdź taki, który możesz zastosować w całości, na forum ich nie brakuje
 
 
JuccaJenny 

Dołączyła: 01 Mar 2017
Posty: 10
Wysłany: 2017-04-07, 14:58   

shana55 napisał/a:
JuccaJenny :kwiatek:
Jak chcesz coś na bazie przepisu całego kurczaka zrobić to i tak musisz dać: mięso i kości i serce i żołądek w ilości 15% mięsa i wątrobę i taurynę i zółtko 1 szt na 1kg mięsa.


Dziękuję za odpowiedzi ;)

Gdybym kupiła tuszkę z kurczaka, to na 1kg muszę dodać 150g serca i zołądów (w jakich proporcjach?). A ile wątroby i tauryny? Ile hemoglobiny?
Czy pozostałe podroby mogłabym zamienić innym rodzajem mięsa?

I mam jeszcze pytanie natury technicznej: dlaczego każdy przepis jest sporządzany pod konkretnego kota, skoro teoretycznie wszystkie koty jadają tak samo?
 
 
JuccaJenny 

Dołączyła: 01 Mar 2017
Posty: 10
Wysłany: 2017-06-13, 11:37   

Serio, dzięki za odpowiedzi... :/
 
 
shana55 
Ekspert

Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Sie 2012
Posty: 5338
Wysłany: 2017-06-13, 23:40   

JuccaJenny :kwiatek:
Ale o co właściwie pytasz?? Wszystkie odpowiedzi masz w gotowych przepisach, na Forum w receptariuszu, w barf dla początkujących...
Masz już kalkulator?? spróbuj zrobić w kalku samodzielny przepis.

Cytat:
I mam jeszcze pytanie natury technicznej: dlaczego każdy przepis jest sporządzany pod konkretnego kota, skoro teoretycznie wszystkie koty jadają tak samo?


To że jadają podobne mięso nie znaczy wcale, że jadają to samo i tak samo !
Koty mają różną wagę ciała i wiek, różne potrzeby, różne ilości mieszanki potrzebują.
Właściciele mają dostęp do różnych rodzajów mięs i podrobów i dodatków.
Dlatego nawet dla dwóch kotów w tym samym wieku i podobnej wadze moga byc potrzebne inne rodzaje mięs i suplementów, ilości dzienne także mogą się różnić.
Dlatego najlepiej mieć kalklator i na nim oprzeć robienie mieszanek.
 
 
Ewa_T 


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 28 Lut 2018
Posty: 18
Skąd: Holandia
Wysłany: 2018-03-03, 09:27   

Jestem początkującym barfowiczem. W tej chwili stosuję mieszamki prawie w/g przepisu FC 80% mięsa plus 20% serc. W przepisie powinno być 15% serc i 5% żołądków lub nerek. Czy to duży błąd że dodaję tylko serduszka? Nie mam jeszcze kalkulatora aby to dokładnie sprawdzić....
Dzisiaj mam dzień gotowania dla kotów. Mam do wyboru: kaczka cała, udka z gęsi, serca drobiowe i serce jagnięce. Jako suplement FC.
Proszę mi poradzić jak najlepiej połączyć te mięsa? Z góry dziękuję za pomoc :-)
 
 
Saga 

Barfuje od: 07.2016
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 03 Sie 2016
Posty: 1489
Wysłany: 2018-03-03, 13:23   

Ewa_T napisał/a:
Dzisiaj mam dzień gotowania dla kotów.

Ale jak to gotowania? Ty wszystko gotujesz kotom i mieszasz z FC, dobrze zrozumiałam? Bo FC podaje się z surowym mięsem a nie gotowanym, tak podaje producent.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne