BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wołowina
Autor Wiadomość
harpia 
Ekspert


Barfuje od: zawsze
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 8 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 15 Wrz 2011
Posty: 713
Skąd: Libiąż
Wysłany: 2013-06-13, 23:26   

bura4 napisał/a:
Czy jeśli pies ma uczulenie na wołowinę to na cielęcine też będzie miał?? W teorii przynajmniej?? Ma ktoś jakieś doświadczenia??


Tak, będzie miał choć objawy mogą wyjść później i nie być na początku tak charakterystyczne (znam to z własnego doświadczenia)
_________________
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-06-14, 16:38   

harpia napisał/a:
bura4 napisał/a:
Czy jeśli pies ma uczulenie na wołowinę to na cielęcine też będzie miał?? W teorii przynajmniej?? Ma ktoś jakieś doświadczenia??


Tak, będzie miał choć objawy mogą wyjść później i nie być na początku tak charakterystyczne (znam to z własnego doświadczenia)


No tak, szkoda, bo mam fajne mięsne kości cielęce... No ale skoro też go uczulą to liiipa... Nie będe znów walczyć z paskudzacymi się uszami tylko za cenę urozmaicania diety...
 
 
czkavka 

Dołączyła: 02 Kwi 2013
Posty: 53
Wysłany: 2013-07-20, 21:54   

hmmm, wołowina i cielęcina nie różnią się zupełnie niczym? mają inny kolor, zapach.... na forum jest wzmianka o tym że cielęcina jest traktowana jako mięso lekkostrawne. Więc jak to w końcu jest?
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-20, 21:56   

cielęcina to młoda wołowina :mrgreen:
_________________
„Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.”
George Bernard Shaw
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-08-06, 11:23   

No cóż, musze oficjalnie przyznac, że jestem goooopia !!! Jednak dałam mu na spóbunek te kości cielęce i... teraz leczę uszy. Tzn nie ide do weta nawet, bo wiem, że dadzą ketokonazol i sterydy (!!!) tylko przelewam je borasolem, mieszanką srebra koloidalnego i octu jabłkowego. W ubiegłym roku to pomogło, więc teraz tez ma pomóc. A więc u nas cielęcina też uczula.
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-08-06, 11:29   

No nie mogło być inaczej - toz to ten sam gatunek, dokładnie te same białka i alergeny.
Daj przepis na tą mieszanke do uszu... Nam tez się czasem przyda
 
 
bura4 

Barfuje od: 1998
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 18 Lip 2012
Posty: 327
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-08-06, 11:37   

Masz PW :D
 
 
Sandra 
Ekspert

Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 29 Gru 2011
Posty: 3447
Wysłany: 2013-08-06, 12:02   

i ja poprosze :kwiatek:
  Zaproszone osoby: 2
 
anna187
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-06, 14:24   

Prawdą jest że najpierw jest cielak a potem rożnie z niego krowa ( byk), ale jak robiłam testy u alergologów to za każdym razem osobno były robione na krowę i osobno na cielaka. Też mnie to zastanowiło i Pani dr powiedziała mi , że zdarza się że nasz pupil jest uczulony na cielaka a na krowę nie i odwrotnie.


pozdr
Ania
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-06, 14:58   

Dzisiaj w wyborczej artykuł o wołowinie wyhodowanej w laboratorium. Wczoraj w Londynie odbyła się degustacja hamburgera z takiego mięsa. Czy to nasza i naszych zwierzaków przyszłość? Pachnie i smakuje jak mięso, ale nie jest tak soczyste jak prawdziwa wołowina.
Hamburger z komórek macierzystych usmażył Rochard McGowan a degustacji dokonali: Hanni Rutzler - badaczka zajmująca się żywnością i Josh Schonwald - dziennikarz, autor książki o jedzeniu przyszłości.
 
 
zenia 
BARFny Hodowca


Udział BARFa: 25-50%
Dołączyła: 22 Wrz 2011
Posty: 1134
Wysłany: 2013-08-10, 09:27   

widziałam w TV
chyba nie do końca smakuje tak jak trzeba
beda pracowac dalej

mnie to nie zachwyca jakos
to juz tylko krok do żywienia jak w Seksmisjii ? :roll:
 
 
Tufitka 
Ekspert

Barfuje od: 17.02.2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 21 Sty 2013
Posty: 3009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-10, 17:15   

oby nie :shock:
 
 
mapi_ 

Barfuje od: I 2013 r.
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 59
Skąd: Gniezno
Wysłany: 2013-09-24, 13:44   

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak zakwalifikować w kalku "szponder wołowy"?
Jestem kompletnym laikiem i nie potrafię na oko ocenić, ile jest tłuszczu w mięsie (nie mówiąc już o innych składnikach).

Znalazłem takie dane: http://www.niam.pl/pl/pro...szponder_wolowy

tylko, że coś mi tam nie pasuje.
Skoro wody ma być 49,9 g, tłuszczu łącznie 10,86 g i białka 15,1 g, to co stanowi resztę?
 
 
isabelle30 
Ekspert

Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 19 Sty 2012
Posty: 2612
Wysłany: 2013-09-24, 13:49   

Pewnie substancje, które nie są wodą, białkiem i tłuszczem... a są takie.
Pamietaj, że te obliczenia nie oddaja i nigdy nie będą dokładnie oddawać dokładnie szpondera jako takiego - masz wyniki uśrednione z pomiarów mnóstwa różnych kawałków.
 
 
mapi_ 

Barfuje od: I 2013 r.
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 59
Skąd: Gniezno
Wysłany: 2013-09-24, 14:19   

Wiem, że są substancje, które nie są białkiem, tłuszczem i wodą.
Według tych danych byłoby ich jednak: 100 - (49,9+10,86+15,1) = 24,14 g, czyli w porównaniu do innych rodzajów wołowiny bardzo dużo. Może po prostu w tej tabelce jest jakiś błąd i powinno być np.: 69,9 g wody.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne