Barfuje od: 3,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2014 Posty: 425 Skąd: Łuków/Warszawa
Wysłany: 2014-01-08, 17:03
Anitanet napisał/a:
A do czego zaliczamy wargi wołowe?
podbijam pytanie, bo zamówiłam kilogram na próbę? wyglądają obrzydliwie ;)
_________________ "ludzie, którzy patrzą na relację z psem przez pryzmat siły, i tak zobaczą tylko to, co chcą. szkolenie to nie pole bitwy. po prostu ucz swojego psa"
Barfuje od: 3,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2014 Posty: 425 Skąd: Łuków/Warszawa
Wysłany: 2014-01-08, 17:11
dzięki, moja suka kocha wołowinę nade wszystko i pewnie wargi nie będą wyjątkiem
_________________ "ludzie, którzy patrzą na relację z psem przez pryzmat siły, i tak zobaczą tylko to, co chcą. szkolenie to nie pole bitwy. po prostu ucz swojego psa"
Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90% Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Gru 2011 Posty: 952 Skąd: Francja
Wysłany: 2014-01-18, 16:40
Dzieki Sojuz, a wiesz moze czy to liczone z koscia? Strasznie tlusta sie ta golen wydaje, o wiele bardziej niz inne wolowe miesa w kalku, w szczegolnosci szponder ktory dla mnie jest bardzo tlusty. Myslalam, zeby to podpiac pod wolowine srednio tlusta, bo na taka mi wyglada.
Inne pytanie dotyczy szpiku. Mlodemu kotu smakuje, kwestia tylko taka, ile rozsadnie mozna tego mu podac, skoro to glownie tluszcz? Do oporu?
Barfuje od: 09.2012 Pomógł: 10 razy Wiek: 30 Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 1432 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-18, 18:15
Liczone jest mięso, bez kości. Gdyby było z kością, wapń i fosfor byłby znacznie wyższy (a tak ma typowe wartości dla samego mięsa).
Szpik kostny należy traktować jak tłuszcz i wliczać do mieszanki, gdyż zawiera m.in. żelazo. Dyskusję o szpiku znajdziesz TU, choć na razie nic tam nie ma
_________________ Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
To jak kupuję taki goleń, ważący np. 500g (nie wiem, czy to jest jakaś realna wartość czy też typowo goleń waży np. 3kg), to ile mam wpisać w kalkulator?
I wydaje mi się, że powinienem traktować to jako mięsne kości?
ciocia_mlotek napisał/a:
Serce to mięsień. Bardzo podobny do mięśni szkieletowych(choć nie identyczny). Myślę, że spokojnie możesz traktować jako mięso. I to fajne, bo zapewne krwawe.
A w kalkulatorze jest w sekcji podroby kolumna na wpisanie różnych serc. To jak to jest w końcu?
Udało mi się kupić pręgę wołową, ale nie wiem pod co zaliczyć ją w kalkulatorze. Pisaliście, że pręga jest to goleń wołowa, ale nie ma takiej pozycji. Jest bardzo ścięgnista więc się zastanawiam czy nie podciągnąć ją pod łatę bo ta akurat jest w kalku. Czy może pod udziec bo jednak łata ma dużo tłuszczu, a moja pręga prawie wcale?
W tej prędze, którą mam w ogóle nie widać tłuszczu. Jest tylko pełno ścięgien, ale tłuszczu nie ma prawie wcale. Jest to możliwe, żeby miała tyle tłuszczu, a nie było go widać? Bo na przykład wg kalkulatora, szponder ma 16 g tłuszczu, ale tam ten tłuszcz widać, więc nie wydaje mi się żeby pręga miała go aż 32 g. Chyba, że ja mam jakąś bardzo chudą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum