BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Wołowina
Autor Wiadomość
Anitanet 

Barfuje od: 20.09.2013
Udział BARFa: 90-100%
Wiek: 47
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 453
Skąd: Świdnik
Wysłany: 2013-12-19, 18:33   

A do czego zaliczamy wargi wołowe?
 
 
monikasan 


Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 11 Lis 2013
Posty: 269
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-01, 21:18   

A głowizna wołowa?jak ją potraktować,jako średnio tłuste,po zmieleniu wygląda zupełnie jak mięso mielone(takie gorsze jakościowo)
 
 
 
mimosska 

Dołączyła: 07 Sty 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-01-07, 11:34   

Ja myślę, że jako średnio tłuste można to potraktować.
 
 
motyleqq 


Barfuje od: 3,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2014
Posty: 425
Skąd: Łuków/Warszawa
Wysłany: 2014-01-08, 17:03   

Anitanet napisał/a:
A do czego zaliczamy wargi wołowe?


podbijam pytanie, bo zamówiłam kilogram na próbę? wyglądają obrzydliwie ;)
_________________
"ludzie, którzy patrzą na relację z psem przez pryzmat siły, i tak zobaczą tylko to, co chcą. szkolenie to nie pole bitwy. po prostu ucz swojego psa"
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-01-08, 17:06   

To jest mięso. Moje kundle przepadają
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
motyleqq 


Barfuje od: 3,5 roku
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 02 Sty 2014
Posty: 425
Skąd: Łuków/Warszawa
Wysłany: 2014-01-08, 17:11   

dzięki, moja suka kocha wołowinę nade wszystko i pewnie wargi nie będą wyjątkiem :-D
_________________
"ludzie, którzy patrzą na relację z psem przez pryzmat siły, i tak zobaczą tylko to, co chcą. szkolenie to nie pole bitwy. po prostu ucz swojego psa"
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2014-01-18, 14:35   

Do czego w kalku moznaby podciagnac golen chyba przednia, bo bardzo miesista?
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-18, 15:45   

Jako osobną rzecz: goleń wołowa przednia (surowa)

Uwagi:
witamina A - 3mcg RAE to jest 10IU
witamina E - 0,27mg to jest 0,4IU
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
vesela krava 
Ekspert


Barfuje od: 10/2013
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Gru 2011
Posty: 952
Skąd: Francja
Wysłany: 2014-01-18, 16:40   

Dzieki Sojuz, a wiesz moze czy to liczone z koscia? Strasznie tlusta sie ta golen wydaje, o wiele bardziej niz inne wolowe miesa w kalku, w szczegolnosci szponder ktory dla mnie jest bardzo tlusty. Myslalam, zeby to podpiac pod wolowine srednio tlusta, bo na taka mi wyglada.

Inne pytanie dotyczy szpiku. Mlodemu kotu smakuje, kwestia tylko taka, ile rozsadnie mozna tego mu podac, skoro to glownie tluszcz? Do oporu? ;-)
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-18, 18:15   

Liczone jest mięso, bez kości. Gdyby było z kością, wapń i fosfor byłby znacznie wyższy (a tak ma typowe wartości dla samego mięsa).

Szpik kostny należy traktować jak tłuszcz i wliczać do mieszanki, gdyż zawiera m.in. żelazo. Dyskusję o szpiku znajdziesz TU, choć na razie nic tam nie ma :mrgreen:
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
koral 


Barfuje od: 2014-01-11
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 11 Gru 2013
Posty: 34
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-01-21, 00:18   

Sojuz napisał/a:
Liczone jest mięso, bez kości

To jak kupuję taki goleń, ważący np. 500g (nie wiem, czy to jest jakaś realna wartość czy też typowo goleń waży np. 3kg), to ile mam wpisać w kalkulator?

I wydaje mi się, że powinienem traktować to jako mięsne kości?

ciocia_mlotek napisał/a:
Serce to mięsień. Bardzo podobny do mięśni szkieletowych(choć nie identyczny). Myślę, że spokojnie możesz traktować jako mięso. I to fajne, bo zapewne krwawe.

A w kalkulatorze jest w sekcji podroby kolumna na wpisanie różnych serc. To jak to jest w końcu? :-)
 
 
ciocia_mlotek 
Ekspert


Barfuje od: 25.07.12
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 4452
Skąd: góry Szkocji
Wysłany: 2014-01-21, 00:34   

Serce jest klasyfikowane jako "podroby" ale jest zbudowane z tkanki mięśniowej
_________________
Taz i Cu sith na surowo
 
 
Renfli 


Barfuje od: 11.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Lis 2013
Posty: 64
Skąd: Połaniec
Wysłany: 2014-01-29, 12:34   

Udało mi się kupić pręgę wołową, ale nie wiem pod co zaliczyć ją w kalkulatorze. Pisaliście, że pręga jest to goleń wołowa, ale nie ma takiej pozycji. Jest bardzo ścięgnista więc się zastanawiam czy nie podciągnąć ją pod łatę bo ta akurat jest w kalku. Czy może pod udziec bo jednak łata ma dużo tłuszczu, a moja pręga prawie wcale?
 
 
Sojuz 
Ekspert


Barfuje od: 09.2012
Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 1432
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-29, 13:28   

Nie bardzo. Ilością białka, tłuszczu i wody są sobie podobne, ale np. pręga ma o połowę mniej fosforu niż łata.

Analiza składu pręgi wołowej, surowej (na 100g)
(źródło: własna baza danych)

Energia 374kcal
Białko 20,1g
Tłuszcz 32g
Węglowodany 0g
Woda 47,3g

Wapń 16mg
Magnez 6mg
Fosfor 67mg
Potas 117mg
Sód 124mg
Żelazo 1,5mg
Cynk 1mg
Chrom 57µg
Miedź 70µg (0,07mg)
Selen 21,9µg
Mangan 0,01mg

Witamina A 10IU
Witamina C 0mg
Witamina D 32IU
Witamina E 0,4IU
Witamina B1 0,04mg
Witamina B2 0,1mg
Witamina B3 1,67mg
Witamina B5 0,29mg
Witamina B6 0,02mg
Witamina B9 4µg
Witamina B12 1,4µg

Kwasy tłuszczowe (niezróżnicowane)
Omega-3 270mg
Omega-6 780mg
_________________
Naturalne stało się sztuczne, a prawdę uznano za kłamstwo.
 
 
Renfli 


Barfuje od: 11.2013
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 22 Lis 2013
Posty: 64
Skąd: Połaniec
Wysłany: 2014-01-29, 15:51   

W tej prędze, którą mam w ogóle nie widać tłuszczu. Jest tylko pełno ścięgien, ale tłuszczu nie ma prawie wcale. Jest to możliwe, żeby miała tyle tłuszczu, a nie było go widać? Bo na przykład wg kalkulatora, szponder ma 16 g tłuszczu, ale tam ten tłuszcz widać, więc nie wydaje mi się żeby pręga miała go aż 32 g. Chyba, że ja mam jakąś bardzo chudą :niewiem:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne