Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2018-05-29, 17:21
salomea06
Ten przepis jest dobry ale, dla nerkowca się nie nadaje... Nie przypomniałaś, że kot ma problem nerkowy.
Zastanawiam się tylko czemu nie piszesz w wątku dla nerkowców ?? Tam zrobiłam Ci przykładowy przepis dla nerkowca. Ani ten pierwszy ani ten drugi dla niego sie nie nadaje....
Kod:
shana55 wysyłam jonogram. Czy coś sie teraz zmieni w suplementach po tych wynikach i przy stosowaniu Semintra i Renate
Umknął mi ten wpis, nie umiem powiedzieć jak to będzie z lekami.
Zapytamy Aniliny może ona doradzi.
Kot nerkowy odszedł za tęczowy most 26 maja Mam jeszcze 2 koty zdrowe. Dlatego pisze tutaj. Czyli mogę robić mieszankę z drugiego przepisu? Dziękuję shana55 za wszystkie rady
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2018-05-29, 22:44
salomea06
Dwa lata temu 26 lipca choroba zabrała mojego Rafajela. Też przegraliśmy z PNN.
Rafajel : https://www.barfnyswiat.o....php?pic_id=263
Wiem co czujesz... trzymaj się cieplutko, utul pozostałe koty one też będą tęsknić.
Uwzględniając różne uwagi, zrobiłam kolejną mieszankę
Bardzo Was proszę zerknijcie czy jest w porządku.
Zastanawiałam się nad proporcją podrobów - bo policzyłam żołądki i nerki bez wątróbki - wtedy wychodzi mi ok 21%, (jak doliczę wątróbkę to 25%) czy to jest ok czy jednak za dużo?
Mieszanka na 19 dni dla 3,5 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 125 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)
261,0 g Kurczak udo bez kości ze skórą
281,0 g Kaczka udo
716,0 g Indyk udo ze skórą
60,0 g Wołowina szponder
174,0 g Kurczak serce
82,0 g Kurczak żołądek
104,0 g Wieprzowina nerki
2,0 szt Żółtko jajka
90,0 g Wątroba kurczaka
1,8 g 2,8 Mączka z alg morskich Lunderland
5,0 g Drożdże browarnicze Lunderland
21,1 g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
1,9 tab Tokovit E 100 (kapsułka)
10,6 g Mączka ze skorupek cdVet
5,4 g 4,5 Sól himalajska
4,0 g 8,0 Tauryna
550,0 g Woda
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2018-05-30, 20:13
Nagotka
1. nie podajemy podrobów wieprzowych w ogóle z powodu wirusa, mięso tylko z pewnych źródeł i na własne ryzyko.
2. wątroba nie jest w Barfie podrobem tylko suplementem wit.A, nie zauważyłaś że jej nie ma w zakładkach podrobów??
3. ilość podrobów w/g kalkulatora to 15-20% z czego 20% dotyczy serc, inne podroby w ilości 15% tylko.
4. To sa zasadnicze wytyczne, wiadomo że nikt nie będzie strzelał jak w jednej mieszance bedzie podrobów 25% a w innej 14% to wszystko zalezy od preferencji żywieniowych kota
Białka 5,1 g ale koteczka z tego co piszesz jeszcze młoda, to może tak zostać.
Wody dolać do 75%, dołożyć 0,5g tauryny, i wyrównać niedobór wit.D
Reszta ok !!
Shana55
Dziękuję. Dopracuję skład. Z tą nerką wieprzową się zastanawaiałam. Chciałam różnorodnie. Ale faktycznie czytałam że mięso wieprzowe się właściwie nie nadaje tyle że spojrzałam, że w kalkulatorze jest to dałam.
Od dziś nie będę żadnej części świnki kupować dla kotełka.
A jeśli chodzi o to białko 5.1g Czytałam Twoje komentarze do wcześniej pokazywanej tu mieszanki i patrzyłam na tą wielkość u siebie. Przyznam się że próbowałam to zbić do 5.0 ale mi się nie udało. Dodawałam więcej tłuszczu i nic nie spadało. Trochę kombinowałam z proporcją mięs - też nic. Możesz mi powiedzieć czego trzeba by dać więcej/mniej żeby obniżyć ilość białka? Inne mięso? Nie widać formuł więc nie wiem jakie są zależności.
A wody dolewam na koniec przy podaniu troszkę do miski żeby danie nie było bardzo zimne.
Barfuje od: 08.2012
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 5339
Wysłany: 2018-05-30, 23:15
Nagotka
W kalkulatorze na dole strony masz zakładki, między innymi mięso, ryby i suplementy.
W zakładce mięso masz wyszczególnione wszystkie mięsa jakie używamy do Barfa w podziale na białko, tłuszcz, kcal, mikroelementy i witaminy.
Patrzysz przykładowo na udziec z kurczaka ze skórą i już wiesz że ma niższe białko a wyższy tłuszcz, wołowe średnio tłuste ma wyższe białko a niższy tłuszcz. I tak dobiera się miesa do siebie, żeby wszystko sie układało.
Polecam do poczytania wątki:
https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=6480 https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=5723
rusza mnie za każdym razem tak jak cytat podawany przez Chrisso "Doświadczenia nabywa się z wiekiem. Niestety, przeważnie jest to wieko trumny..." (S.J.Lec)
Shana 55 wiem ze juz sprawdzałaś przepis ale prosze zerknij jeszcze raz. Nie daje mi spokoju ta mała ilość tranu 0,2 g na sporą ilość mięsa. Przepis - ostatni post na 68 str.
nie jestem Shana, ale przeliczyłam i wszystko się zgadza i jest jak najbardziej ok. Wołowina to dość ogólne ujęcie, zobacz sobie następnym razem z określonym rodzajem woła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum