Wiem dlaczego nie stosujecie wieprzowiny, ale z tego co czytam w różnych źródłach to mięso sklepowe z pewnego źródła jest zawsze badane?
Sierra
Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 6 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 655
Wysłany: 2021-02-20, 18:39
Część osób (w tym ja ) po prostu woli dmuchać na zimno i nie ryzykować.
Każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy chce włączyć wieprzowinę do kociej diety czy nie... ja się tylko upewniam, że znasz obie strony medalu.
Hej,
Zrobiłam mieszankę dla mojej 6 miesięcznej kotki.
Białko wychodzi 5,17.
Kalkulator wyliczył dziennie 120 g ale dla niej to jest za mało. Ale jak zwiększę do 200 g to odrazu białko się zwiększa. Ja już sama nie wiem jak jej dawkować.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 3 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 499 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-02, 08:25
Yodikicia21, kociaki, to inna bajka. Ich nie obowiązują, żadne normy ile jeść :) No i tak jak Małaga napisała - poczytaj wątek o kociakach, to pewnie wiele Ci się rozjaśni.
_________________ Kalakulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Jutro będę przygotowywał po raz pierwszy BARF dla kota. Proporcje ułożone na podstawie barfnego kalkulatora. Odpowiednie suple zakupione.
Pytania:
-w przepisie mam całe skrzydełka kurczaka. Czy taka maszynka jak na zdjęciu sobie z nimi poradzi by odpowiednio zmielić kostki?
-w przepisie mam 1,7 tab witaminy E 200, a zakupiłem witaminę w proszku. Ile gram powinienem wsypać?
-w przepisie mam sól himalajską, a w domu jedynie sól kłodawską różową. Nada się?
Wysłany: 2021-03-15, 14:59 Pierwszy przepis prośba o korektę
Hej! Układałam dziś pierwszy przepis. Starałam się jak mogłam ale niektóre wskaźniki mnie niepokoją.
Kotek to Furora, ragdoll, 4,5 kg 9 miesięcy.
Przepis ułozyłam taki:
400,0 g Wołowina karczek średniotłusty
700,0 g Indyk udo (bez kości)
400,0 g Cielęcina gulasz
150,0 g Kurczak serce
115,0 g Indyk żołądek
4,0 szt Żółtko jajka
47,0 g Wątroba indycza
3,3 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
2,0 g 3,1 Mączka z alg morskich Lunderland
5,3 g Drożdże browarnicze Lunderland
22,3 g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
1,9 tab Tokovit E 100 (kapsułka)
5,0 g Olej z łososia SALMOPET
6,2 g Mączka kostna GRAU z kości wołowych
6,6 g 5,5 Sól himalajska
145,4 g marchewka gotowana, bez soli
4,0 g 8,0 Tauryna
18,4 g Cytrynian wapnia 21%
385,0 g Woda
Zrzut z kalkulatora z zaznaczonymi niepokojącymi miejscami:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum