Wiem dlaczego nie stosujecie wieprzowiny, ale z tego co czytam w różnych źródłach to mięso sklepowe z pewnego źródła jest zawsze badane?
Sierra
Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 782
Wysłany: 2021-02-20, 18:39
Część osób (w tym ja ) po prostu woli dmuchać na zimno i nie ryzykować.
Każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy chce włączyć wieprzowinę do kociej diety czy nie... ja się tylko upewniam, że znasz obie strony medalu.
Hej,
Zrobiłam mieszankę dla mojej 6 miesięcznej kotki.
Białko wychodzi 5,17.
Kalkulator wyliczył dziennie 120 g ale dla niej to jest za mało. Ale jak zwiększę do 200 g to odrazu białko się zwiększa. Ja już sama nie wiem jak jej dawkować.
Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 6 razy Dołączyła: 21 Wrz 2011 Posty: 943 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-02, 08:25
Yodikicia21, kociaki, to inna bajka. Ich nie obowiązują, żadne normy ile jeść :) No i tak jak Małaga napisała - poczytaj wątek o kociakach, to pewnie wiele Ci się rozjaśni.
_________________ Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org
Jutro będę przygotowywał po raz pierwszy BARF dla kota. Proporcje ułożone na podstawie barfnego kalkulatora. Odpowiednie suple zakupione.
Pytania:
-w przepisie mam całe skrzydełka kurczaka. Czy taka maszynka jak na zdjęciu sobie z nimi poradzi by odpowiednio zmielić kostki?
-w przepisie mam 1,7 tab witaminy E 200, a zakupiłem witaminę w proszku. Ile gram powinienem wsypać?
-w przepisie mam sól himalajską, a w domu jedynie sól kłodawską różową. Nada się?
Wysłany: 2021-03-15, 14:59 Pierwszy przepis prośba o korektę
Hej! Układałam dziś pierwszy przepis. Starałam się jak mogłam ale niektóre wskaźniki mnie niepokoją.
Kotek to Furora, ragdoll, 4,5 kg 9 miesięcy.
Przepis ułozyłam taki:
400,0 g Wołowina karczek średniotłusty
700,0 g Indyk udo (bez kości)
400,0 g Cielęcina gulasz
150,0 g Kurczak serce
115,0 g Indyk żołądek
4,0 szt Żółtko jajka
47,0 g Wątroba indycza
3,3 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
2,0 g 3,1 Mączka z alg morskich Lunderland
5,3 g Drożdże browarnicze Lunderland
22,3 g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
1,9 tab Tokovit E 100 (kapsułka)
5,0 g Olej z łososia SALMOPET
6,2 g Mączka kostna GRAU z kości wołowych
6,6 g 5,5 Sól himalajska
145,4 g marchewka gotowana, bez soli
4,0 g 8,0 Tauryna
18,4 g Cytrynian wapnia 21%
385,0 g Woda
Zrzut z kalkulatora z zaznaczonymi niepokojącymi miejscami:
podjęliśmy decyzję razem z żoną żeby przestawić nasze koty na BARFa. Po przeprowadzce na nowe mieszkanie jeden z nich przestał jeść i musieliśmy zmuszać go do jedzenia żeby nie padł z głodu. Byliśmy też u weta ale badanie krwi nie wykryło żadnych problemów zdrowotnych więc uznaliśmy że to raczej problem behawioralny. Pomyśleliśmy że skoro nie chce jeść nic puszkowego a od suchej trzymamy się się z daleka, to może surowe mięso go skusi i ku naszej radości podziałało Stwierdziliśmy więc że skoro chętnie zajada to BARF będzie najlepszym rozwiązaniem problemów jego "niejadkowania" i naszych nadszarpniętych nerwów. Prosiłbym kogoś bardziej obeznanego ode mnie o zopiniowanie moich wypocin które stworzyłem przy użyciu kalkulatora. Zależało mi żeby na początek była to mieszanka dosyć budżetowa bo jak sierściuchy zaczną wybrzydzać to kombinowanie z nowym jedzeniem w środku miesiąca może być odrobinę kłopotliwe finansowo. Domyślam się że nie jest on idealny natomiast od czegoś trzeba zacząć
Ale najpierw może przedstawię nasze kłety bo z tego co poczytałem trochę na forum ma to znaczenie :
Loki kot norweski leśny aktualna waga około 5 kg w sierpniu skończy 2 lata
Inka kot norweski leśny aktualna waga około 4 kg (na oko) również skończy 2 lata w sierpniu
Oba koty są wysterylizowane.
Dla uproszczenia przy tworzeniu tej mieszanki przyjąłem masę kota 5kg a porcja jest na 61 dni co po podziale na 2 koty da mieszankę na miesiąc przy dziennej porcji 190g mieszanki na kota. Inka ze względu na niższą wagę dostawałaby mniej. Może ktoś mógłby też podpowiedzieć o ile mniejsza porcja byłaby ok żeby nie robić 2 osobnych mieszanek.
6 000,0g Kurczak pierś bez skóry
1 000,0g Kurczak serce
3,0 szt Żółtko jajka
400,0g Wątroba kurczaka
1,5 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
8,1 g Mączka z alg morskich Lunderland
21,0 g Drożdże browarnicze Lunderland
140,0g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
3,9 tab Solgar witamina E 134mg (200IU) kapsułka
614,0g Masło
23,5 g Mączka kostna GRAU z kości wołowych
49,9 g Mączka ze skorupek Lunderland
28,0 g Sól jodowana
701,9g marchewka gotowana, bez soli
16,0 g Tauryna
2 505,0 Woda
Barfuje od: IX.2015
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 15 Mar 2015 Posty: 998 Skąd: Lublin
Wysłany: 2021-05-07, 07:00
edddy, witaj na forum
Przepis wrzucę do kalkulatora wieczorem. Którą masz wersję kalka?
Z jakiegoś konkretnego powodu użyłeś piersi bez skóry, dotłuszczając ją potem masłem?
Kalkulator w wersji 1.9. Jeśli chodzi o mięsko to wybrałem bez skóry bo nie jestem pewien czy lokalny rzeźnik sprzedaje wariant że skórą. Na pewno ma całe nogi czy skrzydła ze skórą a ze względu na to że nie mamy czym rozdrobnić kości zwykła pierś wydaje się osiągalnym elementem mieszanki. Masło wybrałem dlatego że koty bardzo je lubią i stosowaliśmy je na kłaczki kiedy kończyła się pasta miamore więc wiem że nie będą miały z nim większego problemu. Oczywiście jest do zastąpienia i nie będę się kurczowo trzymał ze musi być
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 20 razy Dołączyła: 15 Mar 2015 Posty: 998 Skąd: Lublin
Wysłany: 2021-05-08, 07:06
Ja mam wersję 1.9d, jakieś minimalne różnice w parametrach być może mogą nam stąd wynikać.
Mnie się ten przepis nie podoba - białko wyszło Ci 6g na kilokota/dzień dla Loki i aż 7.5g dla Inki, gdyby zjadała faktycznie te 190g. Poza tym jakby wszystkich albo prawie wszystkich supli jest ciut za dużo, bo sporo parametrów ma lekko przekroczone normy, w tym wapń, fosfor, jod, wit. a, d
Przepraszam moje niedopatrzenie wersja to 1.9d. Wg moich wyliczeń jest w miarę ok bo kalkulator pokazuje że parametry mieszczą się w normie(brak czerwonych oznaczeń). Rozumiem że lepiej dać za mało niż za dużo tak? Co w takim razie poprawić żeby było ok i żeby nie wydać fortuny na mięso którym koty mogą później zwyczajnie pogardzić?
Wysłany: 2021-05-13, 20:46
Kalkulator nie zawsze świeci się na czerwono, co wcale nie oznacza, że może szaleć ile wlezie Układając przepis staramy się, by dane kolumny norma i suma były do siebie zbliżone. I tak, lepiej dać ciut mniej niż zbyt dużo, choć i od tego są odstępstwa (bo jeśli kot ma niedobory to staramy się je wyrównać zwiększoną podażą suplementów, które będą je niwelować).
Co do kurczaka - oprócz piersi bez skóry w kalku masz wybór innych jego części. Poza tym monodieta na dłuższą metę może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, bo jednym rodzajem mięsa w życiu nie złożysz całej przysłowiowej myszy, będziesz miał czegoś za mało a czegoś innego za dużo i prędzej czy później może to zaszkodzić zdrowiu zwierzaka. W barfie różnorodność to podstawa dobrego bilansowania diety. Zachęcam do bardziej szczegółowego poczytania forum, by lepiej poznać zasady dobrego barfowania, tu wiele już zostało napisane
Wysłany: 2021-05-17, 13:41 pierwsza mieszanka barf
hej :)
Posiadam 6 miesiecznego sfinksa i ma 3100 g. Kot dostaje ocenie sucha z mokra 5 razy dziennie. Z kalkulatora wynika, ze barf-u ma dostawac 124 g dziennie, czyli 25 g na 1 posilek. Wydaje mi sie troche malo. Kot ma ogromny apetyt i chyba po takiej dawce bedzie mnie podjadal :D
Obecnie probuje stworzyc pierwszy przepis. Prosze o opinie czy jest wszystko oki. Do przepisu chce dodatkowo jeszcze dodac maczke z owocow dzikiej rozy.
pozdrawiam :)
Mieszanka na 37 dni dla 3,1 kg kota
Orientacyjna dzienna porcja: 124 g mieszanki (w tym 25 g mięsa na 1 kg wagi kota)
Waga Ilość miarek
1 200,0 g Wołowina udziec
1 000,0 g Indyk udo (bez kości)
250,0 g Kurczak udo bez kości ze skórą
250,0 g Kurczak skrzydełka całe
500,0 g Indyk serce
4,0 szt Żółtko jajka
80,0 g Wątroba indycza
7,9 g Olej z dzikiego łososia Lunderland
3,7 g 5,7 Mączka z alg morskich Lunderland
92,6 g Spirulina
9,6 g Drożdże browarnicze Lunderland
32,6 g Hemoglobina wieprzowa Pokusa
1,8 tab Tokovit E 200 (kapsułka)
16,0 g 16,0 Mączka ze skorupek Lunderland
11,0 g 9,2 Sól himalajska
8,0 g 16,0 Tauryna
1 022,0 g Woda
Sierra
Barfuje od: 01.12.2018
Udział BARFa: 90-100% Pomogła: 11 razy Dołączyła: 04 Gru 2018 Posty: 782
Wysłany: 2021-05-17, 15:45
Przede wszystkim - kociaki do 1 roku życia mają większe zapotrzebowanie na mieszankę! Na oko chłopak może jadać 200-250 g na dzień (porównuje do swoich kotów), dokładnie możesz to wyliczyć wg. zapotrzebowania energetycznego (w wątku o żywieniu kociąt jest podana dokładna tabelka).
Osobiście u swoich kotów stosuje metodę „jedz ile chcesz” + obserwuje, czy im tyłki nadmiernie nie rosną ... Dziewczyny same z siebie trzymają linie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum