BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezpieczne zamrażanie i rozmrażanie mięsa
Autor Wiadomość
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 839
Skąd: znad morza/W-wa
Wysłany: 2023-05-31, 13:54   

W temacie toksoplazmozy, ze strony rządowej https://www.gov.pl/web/ws...d-toksoplazmoza
"Zaleca się niespożywanie surowych, niedopieczonych lub niedogotowanych potraw z mięsa, w którym mogą znajdować się pasożyty. Cysty ulegają zniszczeniu podczas pieczenia lub gotowania w temperaturze co najmniej 71,1 ° C (dla upewnienia się, że mięso jest właściwie przygotowane do spożycia należy używać termometru kuchennego). Również mrożenie mięsa przez 2 tygodnie w temperaturze - 20 ° C niszczy torbiele wypełnione pasożytami."
Pozostaje pytanie o temperaturę mrożenia w domowej zamrażarce. Muszą mrozić do -18 stopni, ale czy mają moc na więcej zależy już od urządzenia.
"schładzarka lub zamrażarka szokowa" oznacza izolowane urządzenie chłodnicze przeznaczone głównie do szybkiego obniżania temperatury gorącej żywności do poziomu poniżej 10 °C w przypadku schładzania i poniżej - 18 °C w przypadku mrożenia, jak zdefiniowano w rozporządzeniu (UE) 2015/1095; (Rozporządzenie 2019/2019 ustanawiające wymogi dotyczące ekoprojektu dla urządzeń chłodniczych na podstawie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE oraz uchylające rozporządzenie Komisji (WE) nr 643/2009)
_________________
Instrukcja Obsługi Wyszukiwarki THE TRUTH IS OUT THERE
 
 
Hebe 
Ekspert


Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 21 Wrz 2011
Posty: 1042
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2023-06-01, 07:48   

małga, o widzisz. Właśnie gdzieś mi dzwoniło, że z tym mrożeniem to nawet gdyby to nie jest tak pięknie w naszych domowych zamrażarkach.
_________________
Kalkulator barfnyswiat.org - czy to koci czy psi - nie zwalnia z myślenia, jest to tylko maszynka pomocnicza. Pamiętajcie o tym :) Masz jakieś pytanie - pytaj na forum barfnyswiat.org

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS
 
 
Tiamina 

Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sty 2022
Posty: 250
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-06-28, 09:41   

Mam znowu dylemat.
Czy zamrożone mięso po ugotowaniu można ponownie zamrozić???
 
 
Pieszczoch 

Barfuje od: Od teraz
Udział BARFa: 75-90%
Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Gru 2016
Posty: 644
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2023-06-28, 11:02   

Zamrożone mięso poddane,,obróbce termicznej''w tym przypadku,po ugotowaniu,można umieścić
w zamrażarce kolejny raz.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne