BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy BARF - prośba o pomoc i korektę
Autor Wiadomość
Ewalinea 

Barfuje od: Chcę zacząć
Wysłany: 2025-07-15, 12:01   

Dzień dobry,
Jestem początkującym barferem 😊 Kupiłam gotowy preparat „easy barf plus” na dobry początek (na razie inna suplementacja mnie przeraża….) Bardzo się boję, że coś zepsuję. Jestem jak dziecko we mgle… Od dłuższego czasu czytam i czytam o barfie i w końcu postanowiłam, że pomimo małej wiedzy, zero praktyki i strachu… chcę zacząć karmić mojego kitku zdrowo. Z hodowli nauczony na suchą karmę i kawałeki surowego mięsa. I tak go karmiłam. Długo wypierałam temat- niestety. W końcu decyzja -koniec z bylejakością! Już tak nie chcę. Seti ma 5 lat jest cudnym zdrowym Dewonem i oby jak najdłużej👍
Zrobiłam 1go barfa z tego przepisu :
Przepis z preparatem easy B.a.r.F plus
750 g mięsa bez kości (dałam pręgę wołową)
150 g serc (dałam z kurczaka)
30 g wątroby (dałam z kurczaka)
70 g innych podrobów (np. nerek, żołądków, płuc) (dałam z kurczaka)
12,9 g easy B.a.r.F plus
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody
Setuś z pewną nieśmiałością podszedł do sprawy… ale dodana pasta na kłaki pomogła i teraz już je bez problemu. To zaledwie klika dni więc ma jeszcze dostęp do chrupek… To raczej mój problem nie jego…
Proszę o pomoc i pokierowanie w temacie:
Czy do tego przepisu mogę/mam dodać żółtko? Kot go lubi. Czy mogę/mam dodać olej z łososia?
Warzywa? Siemię lniane?
„dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa” -nie wiem ile tego tłuszczu i jaki tłuszcz dodawać?
Czy jak zamiast wołowiny dam indyka np. udziec z skórą, to też mam dać dodatkowy tłuszcz?
Dla mnie, to jak chodzenie po polu minowym…. Proszę o bezpieczne przeprowadzenie. Mnie się już wszystko miesza….
Mam barfny kalkulator ale nie odnalazłam w nim preparatu easy B.a.r.F plus- może źle szukam…
Bardzo proszę o wskazówki😊
Ewa

małga 

Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2025-07-15, 12:52   

W kalkulatorze (wersja OO) - "preparaty" pomiędzy "żółto jajka" a "witamina A"
Zrób sobie testowo kilka przepisów na różne kombinacje mięs, tłustości uczysz się z praktyką, widzisz ile mięso ma tłuszczu, zobacz w sklepie jak wygląda szponder, jak łata, a jak inne.
Suplementy warto dodawać po jednym do każdej kolejnej mieszanki, żeby wyłapać co niejadalne ;) naprawdę wszystko jest opisane na forum :)

Hebe 
Ekspert

Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Wysłany: 2025-07-16, 15:40   

Ja tylko uzupełnię - że do kalkulatora w Excelu i w aplikacji też spokojnie możesz ten preparat dodać i używać. Zobacz jak są dodane inne easy BARFy i dodaj swój analogicznie :)

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS

Kocur_ 

Wysłany: 2025-10-07, 21:25   

Witam serdecznie! Kolejny raz zwracam się z prośbą o zerknięcie na mój przepis.

https://postimg.cc/JDHKCR62

Tak, widzę czerwień przy wit. D, czy poza tym jest coś czego nie widzę co trzeba poprawić?

Przy okazji mam pytanie, wet polecił zwiększyć ilość "włókna" w diecie kota co by ułatwić mu wypróżnianie, czym najlepiej wzbogacić mieszankę w tym aspekcie?

Dziękuje jak zawsze za wszystkie porady lepsze niż złoto :)

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2025-10-08, 15:25   

Kocur_, z danych, które napisałeś przepis wygląda ok (bie nie ma nic o kocie czy chory czy zdrowy). Witaminę D możesz obniżyć lekko zmniejszając ilość łososia.

Włókna na wypróżnianie - sposobów na to jest parę:
- można zwiększyć trochę ilość podrobów
- możesz zmniejszyć trochę ilość krwi (bo ona zawiera żelazo, a ono powoduje zaparcia)
- możesz np zacząć dodawać gotowane warzywa (np ugotowaną, rozciapcianą marchewkę), do 4%
- możesz też dodawać np błonnik do miseczki, bo on też ułatwia wypróżnianie

Android
iOS

Kocur_ 

Wysłany: 2025-10-08, 20:51   

@Hebe, kot jest zdrowy, kontrolnie dla spokoju wolałem po prostu wrzucić przepis bo pomimo, że to któryś tam mój przepis to wolę zawsze żeby bardziej doświadczona osoba na niego zerknęła, także dziękuję ;).

No właśnie co do włókna to czytałem o marchwi, pytanie ile tego mogę dać żeby też nie przesadzić z nadmierną ilością? :D
Dodaję kotu łyżeczkę na dzienną porcję jadła ColonC bo tam właściwie jest mieszanka różności dla ułatwienia wypróżniania, natomiast wet mi zasugerował czy nie lepiej zwiększyć włókno w diecie i pominąć wtedy ten Colon.

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2025-10-09, 09:44   

Kocur_, no to w sumie jak wyżej napisałam :)

Android
iOS

Kocur_ 

Wysłany: 2025-10-09, 22:01   

Hebe napisał/a:
Kocur_, no to w sumie jak wyżej napisałam :)

Jak zawszę dziękuję bardzo za podzielenie się wiedzą! :)

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2025-10-10, 08:02   

Kocur_, :kwiatek:

Android
iOS

Odpowiedz do tematu