BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Maszynki do mielenia mięsa
Autor Wiadomość
Ewy 

Barfuje od: 3.08.2017
Udział BARFa: 90-100%
Dołączyła: 20 Lip 2017
Posty: 15
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2017-08-09, 21:09   

traganek napisał/a:
Ewy napisał/a:

A taki nozyk to sie w ogole ostrzy? Mysle ze nikt go nie tknal 20 lat :lol:


Tak, ostrzy się nożyk i sitko. Jeśli nie masz magika od ostrzenia w pobliżu, to można to zrobić domowym sposobem. Trzeba zaopatrzyć się w wodny papier ścierny różnych granulacji lub/i kamień szlifierski. Ostrzyć "na płasko".
Mniej więcej jak tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8019-jak-samemu-naostrzy%C4%87-no%C5%BCe-i-siatki-do-maszynki/


A nie lepiej po prostu kupic nowy ?
 
 
traganek 


Barfuje od: 12.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2015
Posty: 338
Wysłany: 2017-08-09, 21:38   

Ewy napisał/a:

A nie lepiej po prostu kupic nowy ?

Można kupić.
Ale jestem starej daty, co mogę i dowiem się jak, to naprawiam. To czysta przyjemność :-)
Ale nie zmuszam oczywiście do szlifowania :-)
 
 
Dragana 


Barfuje od: 08.2015
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 14 Lip 2015
Posty: 555
Wysłany: 2017-08-10, 00:17   

Ewy, myślę, że najlepiej byłoby sprawdzić, co wyjdzie taniej. Nożyk do 32 kosztuje 20 zł. Co do plastiku - wrzucam kilka zdjęć, może komuś się przydadzą ;-)


Tutaj już mam zamontowaną nową tuleję. Stara był tak wytarta, że nie było w ogóle tej części w środku, tam gdzie ślimak styka się z "tułowiem".

Od tyłu maszynki:




Przez otwór do ładowania:




Od przodu:




Tak wyglądała stara tuleja wyjęta z maszynki:




Nowa, zapasowa. Kupiliśmy kilka sztuk na wszelki wypadek :->




I porównanie - jak się ta część wytarła:




Cena tulejki nie jest wysoka, można ją kupić w sklepach z akcesoriami do wyrobu wędlin. Warto mieć kilka w zapasie, bo jak się wytrze, to nic się już nie zmieli.
Pamiętaj o natłuszczaniu nożyka i sitka, bo inaczej zardzewieje.
Jakby ktoś był ciekawy - moja maszynka to nr 32, przykręca się ją śrubami do blatu, żeby nie latała. Miałam taką standardową obejmującą blat, ale się złamała.
 
 
Zefir 


Barfuje od: 21.10.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 32
Wysłany: 2018-07-21, 20:06   

Przyszedł czas na kupno nowej maszynki. I tu pojawia się pytanie - jaką wybrać? Pomożecie wybrać? Nie mielę dużych ilości mięsa. Głównie zależy mi na tym, żeby maszynka dawała sobie radę ze skórkami, bo mam już dość ich ręcznego krojenia. Dobrze jakby radziła też sobie z kościami drobiowymi. I wolałbym, żeby był to typ nr 8. Chcę się zmieścić w przedziale cenowym 200 - 300 zł. Szukałem trochę, ale nie mogę się na żadną zdecydować. Przykładowo ta maszynka: https://www.mediaexpert.p...3851w,id-907980 . Jest napisane, że ma moc 200W, a kawałek dalej, że jednak 1300W. Czyli ile w końcu ma tej mocy? :roll: Aktualnie najbardziej skłaniam się chyba ku tej: https://www.avans.pl/masz...&ceneo_spo=true . Co sądzicie? Byłbym wdzięczny za jakieś rady i wskazówki :-) .
_________________
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Udział BARFa: 50-75%
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 71
Wysłany: 2018-07-22, 21:23   

Do mielenia kości potrzebujesz maszynki z metalową przekładnią.
Zelmer mimo sentymentu nie posiada takowej - sam plastik.
Po kolejnej wymianie zębatek wymieniłem maszynkę Zelmer na maszynkę z przekładnią metalową Hendi - niestety inny przedział cenowy.

Jeśli zrezygnujesz z kości to Zelmer jest świetny tylko noże i sitka muszą być ostre.

A na opakowaniach podają chwilową moc maksymalną - przy przeciążeniu.
Elektrycznie to 200-300Wzależnie od modelu

Pozdrawiam
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1567
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2018-07-23, 10:13   

to co napisał Artoo nie jest prawdą
większość z nas ma Zelmery i mieli kości, wystarczy te kości potrzaskać tasakiem przed wsadzaniem do maszynki
plastikowe sprzęgło w Zelmerach ma za zadanie chronić silnik przed uszkodzeniem (w razie przeciążenia ma się zniszczyć sprzęgło za klika złotych)
polecam Zelmery, do mielenia barfa w ilości 150 kg rocznie jest w pełni wystarczający

odnośnie mielenia skór, to najważniejsze jest ostre sitko i nóż,
my skóry mielimy sitkiem ze standardowym oczkiem i wszystko jest ok
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Udział BARFa: 50-75%
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 71
Wysłany: 2018-07-23, 12:13   

Doradora,

czy kiedykolwiek otwierałaś Zelmera?
Piszesz jedynie o sprzęgle - te wymieniałem wcześniej kilkukrotnie do czasu zużycia zębatek.
Te wymieniłem na nowe.
Ponieważ miałem nieco wolnej gotówki dokupiłem maszynkę z przekładnią metalową.

Zelmera oczywiście zostawiłem z uwagi na bardzo szeroki zestaw różnych rozszerzeń i sentyment.

Korzystam lub korzystałem z rozwiązań ZELMER-a:
1. maszynki do mięsa - mięso bez kości mieli świetnie
2. żarna do zbóż - sam piekę własny chleb od kilku lat korzystając ze świeżo zmielonych ziaren
3. wyciskarka wolnoobrotowa - działa, choć na rynku są znacznie lepsze - niestety znacznie droższe.

Jak widzisz Zelmer nie został przeze mnie odstawiony - używam go jednak zgodnie z przeznaczeniem - w instrukcji wprost jest zapis by nie mielić kości.
 
 
Artoo 

Barfuje od: lato 2017
Udział BARFa: 50-75%
Dołączył: 19 Lip 2017
Posty: 71
Wysłany: 2018-07-23, 12:50   

Zefir,

za 379 otrzymasz maszynkę z metalową przekładnią - produkt występuje pod marką Hendi oraz Kenwood.
Maszynka KENWOOD-AGD MG 510
Link ze wspomnianą ceną: https://redcoon.pl/male-agd/maszynka-kenwood-agd-mg-510?gclid=EAIaIQobChMIi6S45IS13AIVEZAYCh1fGwm8EAQYASABEgIT6vD_BwE

A poniżej dwa rankingi maszynek gastronomicznych:
https://www.skapiec.pl/ca...ne/ranking.html
http://megarankingi.pl/bi...gastronomiczne/

Na tym drugim widać wiodące marki.
Pozycje 13 i 14 to ten sam produkt pod dwiema markami Hendi i Kenwood
Obie z metalowymi przekładniami.

Nie można ich porównać z urządzeniami z pierwszej 10-tki lecz cena 380 zł to jednak coś.

Dorzucam ranking prowadzony przez portal gastro.pl
https://www.xxlgastro.pl/...wilki-do-miesa/

Tam również dość wysoko plasuje się Hendi 198 / Kenwood 510

Powodzenia
 
 
doradora 

Barfuje od: 09.2014
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Cze 2014
Posty: 1567
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2018-07-24, 07:47   

Nie Artoo, nie otwierałam Zelmera, bo wyobraź sobie, że (pomimo mielenia kości) nie zepsuł się, a nie mam zwyczaju rozkręcać działających urządzeń
 
 
małga 


Barfuje od: 11.2014
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Lis 2014
Posty: 407
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-24, 10:40   

ja przy przerobie ok180kg rocznie, tłuste mięso bez kości, połamałam zębatki zelmerowe :roll: teraz wołowinę mielę w sklepie, w domu podroby i małe ilości tylko, jest szybciej i prościej.
_________________
Instrukcja Obsługi Wyszukiwarki
 
 
Zefir 


Barfuje od: 21.10.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 32
Wysłany: 2018-07-24, 15:40   

Dziękuję wszystkim za rady.

Prawdę mówiąc mielenie kości nie jest dla mnie najważniejsze, jednak przeglądając wątek, widziałem, że cześć osób mieli kości drobiowe w zelmerze. Maszynka z Keenwood wydaję się być solidna i pomyślę o niej. Jednak z racji tego, że w najbliższym czasie się przeprowadzam i przez to mam nieco ograniczone fundusze, wolałbym się zmieścić w przedziale cenowym 300 zł max. (i w ostateczności zrezygnować z mielenia kości).
_________________
 
 
Zefir 


Barfuje od: 21.10.2016
Udział BARFa: 90-100%
Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 32
Wysłany: 2018-07-26, 07:16   

Ostatecznie zdecydowałem się dopłacić i kupić Kenwood 510 :mrgreen: .
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template forumix v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne