Co do białkomoczu, stosunek białko/kreatynina wynosi 0,11, więc według interpretacji białkomoczu nie ma:
📌 < 0,2 – brak białkomoczu
📌 0,2-0,4 – białkomocz graniczny (powtórzyć badanie po ok. 2 miesiącach)
📌 > 0,4 – białkomocz istotny
Pepe dostaje Telmisartan w dawce 0,003 mg dziennie od około pół roku i nefrolog zalecił na razie pozostanie przy tej dawce. Ciśnienie faktycznie jest wysokie, ale na razie monitorujemy sytuację. Myślę, że po części może to wynikać z tego że Pepe się stresuje na badaniach.
Porus One mam zalecone doraźnie – wyniki są na tyle dobre, że nie było potrzeby podawania go codziennie, raczej zapobiegawczo.
Co do przepisu – ten, który dostałam od dietetyka, bazuje głównie na kurczaku i wołowinie, a przy tworzeniu mojego przepisu sugerowałam się jego zaleceniami, m.in. dodaniem warzyw oraz brakiem soli i jodu. Przepis dietetyka zawierał:
300 g kurczaka (udo, mięso i skóra, bez kości), 300 g wołowiny (karkówka lub łopatka), 150 g żołądków kurczęcych, 100 g wątroby kurczęcej, 150 g warzyw gotowanych, 1 żółtko, 6 g Węglan wapnia (36% Ca), 4 g tauryny, 1 g P Witamina E w proszku, 7 g Drożdże browarnicze, 7 pompek Omega-3 Fish Oil, 5 g hemoglobiny wołowej (jeszcze nie wprowadziłam, ale przy następnej porcji będę już dodawać), 200 ml wody.
Od siebie zauważyłam, że Pepe bardziej smakuje drób niż wołowina, więc spróbowałam dostosować przepis w tym kierunku. Warzywa zostały zalecone przez dietetyka – początkowo pojawiły się u Pepe lekkie zaparcia, więc może miały temu zaradzić, chociaż myślałam, że tę funkcję spełnią podroby. Możliwe też, że chodziło o dodatkowe źródło potasu, bo faktycznie K+ ma w dolnej granicy ( K⁺ = 3,7 mmol/l (norma: 3,7 – 5,8 mmol/l).
Jeśli chodzi o sól i jod – Pepe nie ma problemów z tarczycą, ale może zostały pominięte profilaktycznie, bo kotka ma już 13 lat. .
Ostatnie wyniki (zakresy referencyjne w nawiasach):
🔹 CRE: 2.3 mg/dl (norma: 0.3 – 2.1 mg/dl)
🔹 BUN: 35 mg/dl (norma: 10 – 30 mg/dl)
🔹 Fosfor (PHOS): 4 mg/dl (norma: 3.4 – 8.5 mg/dl)
🔹 Ciśnienie: 185 mmHg (norma: < 160 mmHg)
Generalnie inne parametry ma w normie. zależy mi, żeby była w jak najlepszej formie ponieważ musimy jej wyczyścić zęby :(
Dziękuję za każdą wskazówkę i pomoc! 😊
midorigami
Wysłany: 2025-10-10, 10:13 Proszę pomóżcie ułożyć dla niej dietę
Proszę pomóżcie ułożyć dla niej dietę, czy jest bardzo źle?
-Czy mogę dodawać do mieszanki wątróbkę i serca
-czy mogę podawać jej udo z kurczaka jeśli nie mamy zawsze dostęp do uda z indyka , kupiłam jej też ostatnio łatę wołową i udko z kurczaka.
-Mam taurynę i skorupki z jajek zmielone
-mam olej z łososią
-dostałam tylko witaminę E tokovit ale 375 to chyba za dużo chyba że mogę to dolac do oleju z łososią do butelki ? mam 1 l
-Mam też drożdze piwne, ale tutaj pisał ktoś że się nie podaje co moge w takim razie jej dać polecicie coś konkretnego ? witaminę B i kwas foliowy w preparacie z apteki ?
-Czy można podawać odrobinę babki płesznik ?
-Rozumiem też że jej fosfor nie jest najgorszy więc nie musze dawać wyłapywaczy fosforu ?
- a i jeszcze mam hemoglobinę wieprzową ale nie wiem czy ja to mogę podawać , ktoś chyba tuaj o tym pisał.
-I kiedy znowu zrobić jej badanie krwi :(
wolałabym też unikać na razie warzyw bo cięzko mi upilnować wszystkich kotów a druga kotka może jej podjeść a ta znowu ma rozwolnienie po warzywach mimo, że jej badania krwi wyszły idelanie. A te miski automatyczne są strasznie drogie. Planuje ich zakup, ale to troche zajmie.
Prosze pomóżcie bo zanim ja przejdę przez wszystkie te informacje to trochę zejdzie.
Pixie
Waga : 3,8 kg ( odkąd jest na barfie przytyła)
w 2022 miała 2,78 i w 2024 3,11 i mniej więcej wtedy wszedł barf i teraz ma 3,8 kg
miała chore zęby od początku adopcji i staraliśmy się je ratować jednak bez skutku więc jest po pierwszym zabiegu satenyzacji, część zebów została usunięta, reszta wyczyszczona ale dalej widać zaczerwienione dziąsła i w listopadzie idziemy do kontroli.
Generalnie jest straszną księżniczka i próbowałam przeróżnych karm ale jednak BARF jest najlepszy. Odkąd jest na barfie przytyła, ale tak w normie nie ma nadwagi. Inna kotka też skorzystała bo sklepowe karmy je bez opamiętania a tutaj zje ile potrzebuje i koniec. Dolewam wody do barf a mimo to była odwodniona w dniu badania :( kiedyś widziałam jak pije z fontanny, a ostatnio coś się na tą fontannę obraziła.
Badania krwi:
Stężenie kreatyniny (nerki) u Pixie wynosi 142,9 umol/l.
podobno jest to drugi stopień przewlekłej choroby nerek.
Dostała leki na te nerki na dwa tygodnie bo lekarz powiedział, że musimy je podleczyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum