BARFny Świat Strona GłównaBARFny Świat Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Album  Kontakt  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Żywienie w chorobach nerek
Autor Wiadomość
Hebe 
Ekspert

Barfuje od: 01.2010
Udział BARFa: 90-100%
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2026-08-11, 08:28   

Gosiam, nie rozumiem "Wody dawałam do mieszanki tyle, ile jest potrzebne, żeby rozmieszać suplementy." - a nie dodajesz tyle ile wylicza kalkulator?

A sugerowana waga - w sumie nie mam pojęcia czy jest jakiś przelicznik. Ja bym chyba celowała na oko trochę. Jaka to rasa kota, jak wygląda na oko - czy jest mocną kulką, czy jest ruchliwy mimo swojej wielkości, jak ze wskakiwaniem na wysokości?

Aplikacja BARFny Kalkulator Kot:
Android
iOS

Gosiam 

Wysłany: 2026-08-11, 12:36   

Nie, nie podaję dokładnie tyle wody, ile wylicza kalkulator, ale po kilkunastu latach robienia mieszanek mniej więcej wiem, ile tej wody potrzeba, żeby całość dobrze wymieszać.
Sprawdziłam dokładnie przy ostatniej mieszance - bez wyliczania wlałam sobie mniej więcej 1,5 objętości wg kalkulatora.

Mój kot to dachowiec, na oko wygląda na otyłego. Jak chce, potrafi wysoko wskoczyć na drapak, ale w ciągu dnia jest bardzo mało ruchliwy. Dość często je z miski na leżąco, przy czym weterynarz nie wykrył problemów związanych z narządami ruchu.

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2026-08-11, 15:50   

Gosiam, to może spróbuj na razie wydzielać mu porcje dla 8 kg kota i obserwuj co się dzieje. Chyba ilość porcji dziennej nie powinna drastycznie się zmniejszyć, a jednak będzie mniej i zobaczysz czy z czasem faktycznie chudnie.

Android
iOS

Gosiam 

Wysłany: 2026-08-20, 13:48   

Poniżej przedstawiam wyniki Florka.
Z 4 sierpnia:
https://zapodaj.net/plik-dTbQIG3Ibj
https://zapodaj.net/plik-eOuRMYd8XW

Z 19 sierpnia:
https://zapodaj.net/plik-HyE7P65pdK
https://zapodaj.net/plik-YPM59oZiCm

Od 10 sierpnia Florek je mieszankę dostosowaną do kotów z chorobami nerek, tj. o obniżonej odpowiednio zawartości sodu, nieprzekraczającą dziennej dawki białka i fosforu na kg masy ciała dla kotów nerkowych.

Czy powinnam jeszcze w jakiś sposób dostosować skład jego mieszanki?

Florek jest dopajany po ok. 30 ml 5 razy dziennie. Do mieszanki dodaję też więcej wody niż wynika z przepisu, ale nie jest to konsystencja zupy, bo takiej by nie zjadł.

Gosiam 

Wysłany: 2026-09-22, 07:48   

Proszę o interpretację wyników badania moczu, badanie przeprowadzone w ludzkim laboratorium ŚLA.
Czy z takimi wynikami jest sens łapać mocz do badania bakteriologicznego?
https://zapodaj.net/plik-16gvoGpgch

Hebe 
Ekspert

Wysłany: 2026-09-22, 09:02   

Gosiam, niepokojące jest to białko w moczu, bo to może świadczyć o jakimś stanie zapalnym. Ogólnie też to nefrolog moich kotów też zawsze zwraca uwagę na białko we krwi i jak się zmienia w czasie. Więc na to też warto zwrócić uwagę. Nie wiem też jak podejść do fosforu, który przy kotach nerkowych powninien być trzymany poniżej średniej (tutaj poniżej 4,5).

A jakie leczenie zlecił weterynarz?

Android
iOS

Gosiam 

Wysłany: 2026-09-22, 09:04   

Weterynarz nie widział jeszcze wyników badania moczu.
Na pozostałe wyniki powiedział, że ma być stosowana dieta nerkowa i ponowne badania za 2 mce.

Hebe 
Ekspert

Wysłany: Wczoraj 8:32   

Gosiam, brzmi trochę jakby nie wiedział jak ma leczyć Twojego kota i co z nim zrobić :roll:

Nie znam się, ale trochę poczytałam (plus moja intuicja i wiedza z leczenia moich kotów) i najlepiej, żeby ktoś może jeszcze potwierdził.

Przede wszystkim USG nerek u specjalisty, żeby wiedzieć co tam faktycznie się dzieje i pomiar ciśnienia krwi. Może się okazać, że kot ma podwyższone ciśnienie i to ma wpływ na nerki (co może powodować białkomocz) i powinien dostawać na to leki. W badaniu moczu brakuje mi stosunku białka do kreatyniny. Osobiście zastanawiałabym się nad dodatkowymi suplementami na nerki, ale to powinien zlecić weterynarz. Żeby zadbać też trochę o obniżenie fosforu. I następnym razem pełne badanie krwi i moczu zrobione jednego dnia, żeby mieć pełny obraz.

Android
iOS

Gosiam 

Wysłany: Wczoraj 13:04   

Szczerze, to odniosłam takie wrażenie, że mój weterynarz niewiele wie na temat leczenia chorób nerek.

Ze specjalistą jest poważny problem, bo mieszkam daleko od większych miast (do Łodzi mam 100 km, do Wrocławia trochę więcej), a mój Florek źle znosi 10 minut w samochodzie do weterynarza. 2 godziny drogi w jedną stronę to byłby dla niego ogromny stres.

Może poszukać lepszego weterynarza w okolicy?

Badanie krwi i moczu jednego dnia musiałoby się wiązać z pobieraniem moczu z pęcherza, a chyba nie chcę go na to narażać.

Odpowiedz do tematu